16.9 C
Sisak
Utorak, 19 listopada, 2021

Festival gljiva u Parku prirode Lonjsko polje

- Marketing-spot_imgspot_img

U subotu i nedjelju, 25. i 26. rujna u Parku prirode Lonjsko polje – Posjetiteljski centar Repušnica, održat će se VI. FungiFest, festival gljiva.

Bogat program pripremaju Turistička zajednica grada Kutine, Centar za istraživanje gljiva „Russula“ Novska, Gljivarsko društvo „Ivan Focht“ Kutina i Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje.

Posjetitelje očekuju izložba gljiva, stručna predavanja, kreativne radionice, turistički Fungi vlakić, edukativni sadržaji o biološkoj raznolikosti Lonjskog polja i važnosti njezina očuvanja te ugostiteljska ponuda.

Izložba gljiva, prema preporukama epidemiologa, biti će postavljena na otvorenom. Izložit će se gljive Slavonije i Moslavine, a kako bi ih posjetitelji što bolje upoznali, sve će biti označene karticama s hrvatskim i znanstvenim nazivom, oznakom jestivosti i eventualne ljekovitosti.

Zainteresirani će pod vodstvom stručnih vodiča moći krenuti u biciklističke te pješačke obilaske Parka prirode Lonjsko polje, a moći će se voziti i kanuom. Zbog pridržavanja razmaka svaka će skupina moći imati do 20 sudionika.

U dvorani Posjetiteljskog centra moći će se razgledati multimedijska edukativna izložba Diverterra namijenjena djeci predškolske i školske dobi. Izložba djecu poučava zaštiti okoliša, klimatskim promjenama te očuvanju prirode i bioraznolikosti. Posjetitelje kroz izložbu vode avatari sedam životinja: jež, morska kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela. Obilazak izložbe bit će organiziran u četiri termina.

Kako bi se olakšao dolazak na prostor održavanje manifestacije iz centra Kutine (Trg dr. Franje Tuđmana) do Posjetiteljskog centra Repušnica vozit će besplatni turistički Fungi vlakić.

U subotu program traje od 9 do 18, a u nedjelju od 10 do 17 sati.

Repušnica se nalazi kraj Kutine i udaljena je samo sat vremena vožnje osobnim automobilom autocestom iz Zagreba. Zbog toga na tamošnji festival gljiva, utemeljen prije šest godina, uz posjetitelje iz Sisačko- moslavačke, rado dolaze i oni iz Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti