2 C
Sisak
Srijeda, 27 listopada, 2021

Arbe izlaže u Muzeju suvremene umjetnosti

- Marketing-spot_imgspot_img

Otvorenje izložbe “Između dvaju čekanja” Miroslava Arbutine – Arbe bit će u ponedjeljak, 20. rujna u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Miroslav Arbutina – Arbe sisački je fotograf koji je svoj dugogodišnji rad u većem dijelu posvetio gradu u kojem živi i radi. On prepoznaje njegovu energiju, amplitude uspona i padova, poznaje njegove ljude, ulice, detalje. On se kao fotograf, još od 1987. godine, uzdigao iznad pukog promatrača grada te je svojim fotografijama bilježio promjene koje su se u njemu događale. Njegov umjetnički, ali i životni put usmjerio ga je od industrijskog fotografa, preko ratnog fotografa početkom 1990-ih do onog novinskog i umjetničkog. U svome radu uvijek je pokazivao odmak od zadanih tema u kontekstu potrage za motivima koji izlaze izvan tih tema i na taj je način vježbao oko i poboljšavao svoje sposobnosti vizualne komunikacije s javnošću. Na taj je način posjetitelje izložbi navikavao na neobične ili barem nesvakidašnje motive. Njegove sposobnosti bit će vidljive i u izradi fotografija prezentiranih na izložbi o potresu u Sisku.

Izložbom fotografija pod nazivom „Između dvaju čekanja“, Miroslav Arbutina-Arbe tematizira posljedice razornog potresa koji je pogodio grad Sisak krajem 2020. godine. Angažiran od strane Ministarstva kulture i medija za fotografiranje štete na kulturnim dobrima grada u svrhu izrade evidencije štete i kvalitetne konzervatorske dokumentacije, Arbutina je dao izniman doprinos nastojanjima da se grad obnovi nakon potresa. Njegove fotografije su prije svega dokumentarne, ali s jasnim umjetničkim kontekstom. Fotografirajući za potrebe dokumentiranja štete, on je ujedno pronalazio razne druge motive koje običan promatrač ne zapaža. Ti su motivi, iako možda izlaze iz konteksta dokumentarnosti, ipak dio istog mozaika. Emocionalna vrijednost fotografija također se ne može izuzeti iz njegova rada, a o tome govori i kroz naziv izložbe. Kako je autor naglasio u jednom razgovoru: „Oni koji nisu osjetili ovakvu katastrofu, vjerojatno pomisle da je najgore gubitak kuće, međutim nije. Meni je najgore bilo očekivanje novog potresa, to vrijeme neizvjesnosti između dva udara.“ Upravo je borba s vremenom i prirodom obilježila njegov rad.

Rođen u Sisku 5. siječnja 1959. godine. Za fotografiju se počeo interesirati početkom 1980-ih godina kada na poklon dobiva ruski fotoaparat Lubitel. Nakon rada u Željezari, 1987. godine odlučio je živjeti od fotografije te je radio industrijsku fotografiju za potrebe sajmova, kataloga i slično. Početkom Domovinskog rata, kada započinje proces deindustrijalizacije i postupno nestaje potreba za takvom vrstom fotografije, počinje raditi kao slobodni fotograf za domaće i inozemne tiskane medije i agencije. Objavljivao je u tjednicima Danas, Nacional, Globus, Start nove generacije, Tifo i mnogim drugima. S početkom pokretanja Jutarnjeg lista počinje raditi za isti sve do 2008. godine. Kao pasionirani zaljubljenik u fotografiju, s grupom sisačkih fotografskih entuzijasta, osniva 1999. godine Foto klub Siscia Obscura čiji je predsjednik. Zbog kroničnoga nedostatka mjesta za izlaganje, 2008. godine pokreće i fotogaleriju na otvorenome, a već godinu dana kasnije i Foto galeriju Siscia Obscura. Galerija ubrzo ulazi na popis priznatih galerija u Republici Hrvatskoj…

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti