2 C
Sisak
Utorak, 26 listopada, 2021

Zbog neopreza požar u Gredi – šteta je 25.000 kuna

- Marketing-spot_imgspot_img

U protekla 24 sata na području Policijske uprave sisačko-moslavačke, prijavljeno je šest požara na otvorenim prostorima i to po dva na području Siska i Sunje te po jedan na području Gline i Hrvatske Kostajnice. Požari su izbili kao posljedica nekontroliranog spaljivanja trave, niskog raslinja i korova, a u pet požara nije nastala materijalna šteta.

Za izdvojiti je požar na sisačkom području u mjestu Greda, gdje je oko 11 sati, u dvorištu 54-godišnjak spaljivao piljevinu i korov drveta kojom prilikom je uslijed vjetra došlo do nekontroliranog širenja požara koji se proširio na drveni sjenik i zahvatio improvizirani drveni krov. Tom prilikom drvena konstrukcija i radni stroj su djelomično izgorjeli dok je oko 15 metara ogrjevnog drveta u potpunosti izgorjelo. Požar su ugasili pripadnici JVP grada Siska i DVD Greda, a materijalne šteta se procjenjuje na oko 25.000 kuna. Zbog počinjenog prekršaja sukladno Zakonu o zaštiti od požara, protiv 54-godišnjaka slijedi obavijest o počinjenom prekršaju nadležnom inspektoratu.

Ovom prilikom policija upozorava građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava, stoga je nužno upozoriti na odgovorno ponašanje.

Također pozivaju građane na dosljedno poduzimanje propisanih sigurnosnih mjera prilikom spaljivanja na otvorenom prostoru te na poštivanje odluke lokalne samouprave (županijske, gradske ili općinske) o spaljivanju korova, trave i drugog otpada biljnog porijekla, kojom su propisani uvjeti za spaljivanje.

Apeliraju na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini te na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili Službi za hitne slučajeve na broj 112.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti