23.3 C
Sisak
Nedjelja, 26 rujna, 2021

Celjak: Spajaju se domovi zdravlja i ustanove u kulturi, 8 stanova uređujemo za stradale u potresu

- Marketing-spot_imgspot_img

Županijska vlast Sisačko-moslavačke županije predstavila je rezultate prvih sto dana rada. 

“Prioritet su nam bile potrebe i sigurnost djece u obrazovnom sustavu te pacijenata u zdravstvenom sustavu, kako bi ove najosjetljivije skupine imale kvalitetne uvjete za novu školsku godinu i zdravstvene usluge, a to je ono što je u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije“ – naglasio je župan Ivan Celjak.

Podsjetio je kako je riješen problem mjesta nastave za Ekonomsku školu i Gimnaziju Sisak te je unajmljen modularni objekt za Srednju školu Glina. 

“Za Srednju školu Glina najboljim rješenjem pokazala se upravo nabava i montaža modularnog objekta jer su učenici ostali u dvorištu svoje dosadašnje škole i ne moraju putovati u udaljena mjesta. Županija je također osigurala i plaća prijevoz za sve učenike na području Banovine gdje je uslijed potresa reorganizacijom nastala potreba za prijevozom.” – rekao je aktualni župan.

Što se tiče zdravstva, Županija je osigurala zamjenski prostor za potrebe ambulanti koje su
trenutno smještene u kontejnerima ispred Doma zdravlja Sisak, a odjel Pedijatrije će od sljedećeg tjedna imati svoje prostore u prizemlju Ginekologije, dok će se pedijatrijske specijalističke ambulante organizirati u prostoru nove bolnice. Završen je natječaj za izradu projektne dokumentacije, kompletne rekonstrukcije i sanacije zgrada Nove interne, Pulmologije u Petrinji te Pedijatrije i neurologije u Sisku. Osiguran je i dodatni smještaj za palijativne bolesnike u Neuropsihijatrijskoj bolnici “Dr. Ivan Barbot” u Popovači.

„Najvažnija organizacijska reforma u području zdravstva je spajanje DZ Sisak, DZ Petrinja i DZ Kutina u jedan Dom zdravlja Sisačko-moslavačke županije, čime će se postići uštede, neće više biti 3 ravnatelja, 3 upravna vijeća, dodatnih troškova, a inzistirat ću i na proširenju usluga za naše pacijente. U suradnji s ZJZ SMŽ također smo organizirali Anticovid autobus koji je u udaljenijim mjestima primijenio 1462 doze cjepiva“ – izjavio je župan Celjak.

Župan je najavio ubrzanje radova na novom Učeničkom domu u Sisku, koji će se po završetku dati na raspolaganje osobama koje trenutno zbog potresa nemaju adekvatan smještaj, a uredit će i osam stanova u vlasništvu ustanova SMŽ za potrebe privremenog smještaja, kao i prostor za smještaj većeg broja osoba na području Sunje u suradnji s Hrvatskim šumama.

„U području gospodarstva, osigurali smo nastavak Javnih radova na kojima je trenutno zaposleno preko 500 ljudi s područja naše županije, za što je dodatno izdvojeno 19,4 milijuna kuna, a Vlada je dodatno osigurala 30 milijuna kuna za dovršetak izgradnje “Centra novog života” koji je namijenjen zadržavanju poduzetnika i poticanju gospodarstva
na području grada Petrinje“ – istaknuo je župan Celjak, dodajući i suradnju s Hrvatskim vodama koje su osigurale dodatnih 104 milijuna kuna za Aglomeraciju Petrinja, uz ulaganja za rekonstrukciju nasipa stradalih uslijed potresa i izgradnju novih sustava zaštite od poplava diljem Županije.

Župan Celjak je istaknuo kako je postignut dogovor s većinom udruga koje su se odrekle dodijeljenih financijskih sredstava u svrhu sanacije šteta od potresa u području školstva i zdravstva, da je postignuto  smanjenje kamatne stope za kredit za izgradnju Osnovne škole Popovača te dodatne uštede ukidanjem određenih nadzornih odbora i naknada za Upravna vijeća te raskidanjem ugovora s pojedinim vanjskim pružateljima usluga, kao i reformom sustava potpora za gospodarstvenike i obrtnike.

“Dvije odvojene ustanove Interpretacijski centar baštine Banovine i Kulturni centar Braće Radić spojit će se u jednu koja će djelovati kroz povijesno dokumentacijski centar Sisačko- moslavačke županije, čime će se također postići financijske uštede, a osiguran je i povrat sredstava od Ministarstva znanosti i obrazovanja za nabavljenu opremu za škole. Vraća se samostalan Upravni odjel za poljoprivredu, a u tijeku je reforma potpora za poljoprivrednike, ispravljen je izvor i namjena novčanih sredstava za lovstvo, dogovoren povratak HRT-ovog dopisništva u Sisak.” – nabrojao je još neke poduzete korake župan Ivan Celjak. 

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti