18.6 C
Sisak
Utorak, 28 rujna, 2021

Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu

- Marketing-spot_imgspot_img

Župan Ivan Celjak je, zajedno sa svojim zamjenikom Mihaelom Jurićem, u ponedjeljak, 30. kolovoza 2021. godine, u Glini sudjelovao u središnjem obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu.

Ovu manifestaciju, kojoj je nazočio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, te potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. organizirao je Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, uz suorganizaciju Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, Ministarstva hrvatskih branitelja, Sisačko-moslavačke županije, Grada Gline i Hrvatskog Crvenog križa. Izaslanik Predsjednika RH bio je general-bojnik Tihomir Kundid, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Marin Piletić, a izaslanik ministra obrane general-pukovnik Drago Matanović. Manifestaciji je nazočio i sisački biskup Vlado Košić.

Nazočnima su se obratili predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir, predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Julijana Rosandić, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Sandra Rapčak, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt, gradonačelnik Gline Ivan Janković, župan Ivan Celjak i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Nakon svečanog dijela obilježbe predsjednik Vlade i ostali dužnosnici obišli su prigodnu izložbu postavljenu pokraj crkve Sv. Ivana Nepomuka.

Prvo je govorila Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila.

– Naši nestali su postali brojevi, netko je htio zatrti njihov trag. Danas smo u situaciji kada mnogi više nemaju snage, ne mogu više ići s nama tražiti istinu. Mnogi su umrli i iza sebe su ostavili teško breme. One koji su živi najviše muči kome će ostaviti to breme – rekla je Alvir i pozvala opet da se otvore arhivi, da se otkrije istina o nestalima.

Pozvala je one koji žive u Hrvatskoj, a znaju gdje su masovne grobnice da skinu breme obitelji s leđa.

– Ako se bojite, postoje načini kako nam možete dostaviti informacije. Molim vas u ime onih koji se svaki dan pitaju gdje su njihovi najmiliji – rekla je Alvir.

Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece nestalih branitelja navela je kako brojni nikad nisu doznali što se dogodilo njihovim najmilijima.

– Imamo obavezu nastaviti njihovim putem. Naša borba je usmjerena prema istini o našim nestalima. Svjesni smo premještanja mnogih grobnica, a oni koji su to radili šute svih ovih godina. Kako možete slobodno šetati kao da niste počinili nikakav zločin? – rekla je Rapčak.

Nemojte od obitelji očekivati zaborav, jer mi nikad nećemo popustiti, dodala je Rapčak i pozvala Vladu da nastavi od Srbije tražiti istinu.

Svima se obratio i Andrej Plenković.

– Ustrajat ćemo na rješavanje pitanja nestalih osoba. To je naša obaveza. Samo društvo koje poštuje svoj žrtve i prošlost može graditi budućnost. Pažljivo smo slušali poruke obitelji. Sama činjenica da smo se 26 godina od završetka rata okupili ovim povodom, govori o složenosti ovog pitanja. Ali to govori i o našoj ustrajnosti da rješimo ovaj problem. Nasilna odvođenja u vrijeme agresije bila su gruba kršenja ljudskih prava, o tome svjedoče ekshumirane žrtve. Samo na ovom području Sisačko-moslovačke županije nađene su 44 masovne grobnice. Čak 481 nestao je upravo na ovom području, a koji još nisu nađeni. Dobro smo vas čuli, nećemo reći da ova tema nije važna ili nije aktualna. Važno je da naše mlade generacije kroz obrazovanje i institucije shvate žrtvu civila i branitelja koji su podnijeli najveću žrtvu. Vlada je uz vas i bit će uz vas. Nedostatak informacija usporava pronalazak, ali nećemo odustati. Inzistirat ćemo da nam Srbija dostavi nove i konkretne informacije koje će olakšati pronalazak nestalih. Neka ovaj dan ne bude samo spomendan, nego i dan zova savjesti. Na današnji dan se prisjećamo i hrabrih majki iz Bedema ljubavi – istaknuo je Plenković.

Tekst: sisak.info, smz.hr FOTO: smz.hr

 

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti