18.6 C
Sisak
Utorak, 28 rujna, 2021

Dumbović pod lupom USKOK-a zbog podjele subvencija političkim partnerima i suradnicima

- Marketing-spot_imgspot_img

Pročelnici, koalicijski partneri i bliski suradnici bivšega gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića, kako doznaje Jutarnji list, krajem ožujka dobili su od grada subvencije za svoja obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG).

Riječ je o novcu koji je bio namijenjen za pomoć gospodarstvenicima i poljoprivrednicima koji su oštećeni u potresu, piše u petak Jutarnji list.

S druge strane, neki OPG-ovi kojima je pomoć bila itekako potrebna jer su im gospodarstva teško stradala u potresu novac nisu dobili iako su se prijavili na javni poziv koji je grad raspisao krajem veljače.

Zbog toga, između ostalog, kako neslužbeno doznajemo, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) već nekoliko tjedana provodi izvide u petrinjskoj gradskoj upravi.

Prema javnom registru koji je nedavno objavljen o troškovima grada koji su izvršeni od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine, vidljivo je kako je najmanje pet osoba bliskih Dumboviću dobilo proračunska sredstva.

Pod stavkom “subvencije poljoprivrednicima”, četiri osobe dobile su ukupno 135.000 kuna, dok je Ante Marić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i ruralni razvoj, koji je bio i na Dumbovićevoj listi na proteklim lokalnim izborima, dobio 15.000 kuna krajem travnja na ime sporazuma o izvansudskoj nagodbi.

Ivana Kordić, bivša pročelnica Upravnog odjela za financije i nabavu, koja je ujedno bila i Dumbovićeva kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika, dobila je na ime svog OPG-a 30.000 kuna.

OPG Miroslava Petračića, predsjednika gradskog HSS-a, koalicijskog partnera bivšega gradonačelnika koji je i na ovim izborima podržao njegovu kandidaturu, dobio je maksimalan iznos potpore od 50.000 kuna, dok je Željko Horvat, koji se našao na listi Dumbovićeve koalicije, preko svog OPG-a dobio 40.000 kuna.

Bivšoj pročelnici Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zlati Jajčinović Grad je isplatio 15.000 kuna na ime njezina OPG-a.

Darinko Dumbović reagirao je ove natpise.

„Naravno da nisam nikome ništa dijelio, već su donacije dobili oni koji su se javili na Javni poziv za subvencije. Iznenadilo me da je došlo i do USKOK-a. Sve što smo radili kao Grad, a radili smo prema Odlukama Gradskog vijeća, raspoređivali smo novac iz donacija i proračunskih sredstava Odlukom Gradskog vijeća, a na kraju su doneseni, Odlukom Gradskog vijeća, i kriteriji za dodjelu sredstava. Na Javni poziv su se mogli javiti svi koji su smatrali da zadovoljavaju određene uvjete. O svemu postoji dokumentacija i sve je javno objavljeno i kao gradonačelnik u toj katastrofi nisam imao izbora nego pomoći tim ljudima i nismo radili nikakvu diskriminaciju. Potres je jednako pogodio sve, bez obzira koji rade i gdje rade, u kojim su strankama i slično. To nije bio kriterij za dodjelu i to odlučno tvrdim. Povjerenstvo je donijelo prijedlog Odluke, a ja sam Odluku potpisao. Svima smo uspjeli, koliko-toliko, rasporediti sredstva, a ne znam za slučajeve ljudi koji nisu dobili sredstva, ali mi je sigurno žao da sredstava nije bilo puno više i za njih. Smatram da nismo napravili nikakve velike greške i žao mi je što se previše, u ovoj teškoj katastrofi, živi u prošlosti. Živi se da se kopa nešto što se stvarno nema što iskopati. Bilo je teško i dalje će biti teško, mislim da se trebamo okrenuti budućnosti i apeliram i na samu gradonačelnicu neka rješava probleme svih građana koji su otvoreni problemi, a ne da tri mjeseca kopa po nečemu što ne može iskopati, a onaj tko pod drugim kopa jamu taj sam pada u nju.“ – rekao je Darinko Dumbović.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti