23.3 C
Sisak
Nedjelja, 26 rujna, 2021

Većina udruga branitelja iz SMŽ se odrekla proračunskih sredstava radi obnove, a vijećnici si povećali naknade

- Marketing-spot_imgspot_img

Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije je na sastanku sa županom Ivanom Celjakom razmotrila složene okolnosti i potrebe najranjivijih te je većina udruga članica koordinacije odlučila iskazati solidarnost odričući se dodijeljenih financijskih sredstava za programe i projekte kako bi ista ostala u Proračunu Sisačko-moslavačke županije te na taj način bila usmjerena na obnovu teško oštećenih objekata javne namjene, priopćila je Zajednica udruga proizašlih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije.

“Sisačko-moslavačka županija se nakon potresa koji su pogodili njeno područje i
koji nadalje imaju svoj tijek pojavljivanja našla u novim okolnostima koji uz epidemiju
korona virusa otežavaju rad same Županije. Najteže su pogđene njene ustanove i objekti koji radi oštećenja nisu u mogućnosti pružati sve one usluge koje su itekako važne za njeno stanovništvo, od zdravstvenih, socijalnih usluga do obrazovanja što itekako utječe na kvalitetu življenja populacije na ovim područjima. Na ovaj način braniteljske udruge žele još jednom pokazati veliko srce i složnost u vremenima gdje zajednički, korak po korak, čuvaju i štite u konačnici ono najvrjednije, a to su ljudski životi i dostojanstvo čovjeka.” – ističe se u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik Koordinacije Nenad Bužanić.

O tome je na sjednici Županijske skupštine u četvrtak govorio i župan Ivan Celjak odgovarajući na pitanje vijećnika Srećka Telara koji je pitao “zbog čega djelatnici županije nazivaju odgovorne osobe braniteljskih udruga te iste traže da raskinu ugovor za svoje programe i projekte jer županija nema financijskih sredstava?”

„Održali smo sastanak s predstavnicima Koordinacije braniteljskih udruga, odnosno udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije i na prijedlog pojedinih braniteljskih udruga, pojedine braniteljske udruge su se odrekle sredstava, dakle potraživanja prema Sisačko-moslavačkoj županiji za svoje programe i projekte, o tome smo razgovarali na Koordinaciji. Dakle nisu sve nego pojedine udruge. Na prijedlog braniteljskih udruga u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županiji, predstavnici županije su nazvali ostale udruge da ih upoznaju što je bilo na sastanku i da čuju kakav je njihov stav o mogućnosti odricanja od tih sredstava. Ovim putem želim zahvaliti hrvatskim braniteljima, predstavnicima braniteljskih udruga koji su se odrekli svojih sredstava za realizaciju programa i projekata u ovoj godini i ta sredstva ćemo koristiti u području zdravstva i području obrazovanja“, odgovorio je Celjak te dodao kako na isti način razgovaraju i s predstavnicima udruga iz socijale i zdravstva.

Na Facebook profilu reagirao je o ovome i Davor Ančić, predsjednik županijskog ogranka Hrvatske udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora. Istaknuo je kako su prije izbora dobili 15.000 kuna za socijalno zbrinjavanje logoraša iz Domovinskog rata koji su stradalnici i ponovo pogođeni potresom jer žive na tom području.

“Dio novca smo dobili, točno 5000 kuna i to smo programski iskoristili te dokumentaciju dostavili o utrošenim sredstvima. Ja kao predsjednik udruge sam tražio sredstva, potpisao ugovor i odgovoran sam za svaku kunu potrošenu iz ugovora. Medutim ,bez mog znanja je održan sastanak i bez poziva na isti što me je iznenadilo kada su me telefonski nazvali u ponedjeljak i priopćili mi da nema novaca u županiji za daljnje nastavljanje programa i ugovora koji je potpisan. Stoga ja kao predsjednik HDLSKL SMŽ javno se odričem daljnjeg financiranja projekta u korist obnove i zbrinjavanja školaraca kako bi oni na jesen sjeli u svoje klupe na sigurnom i toplom za njihov boravak. Podržavamo projekt, ali smatramo da bi se svi trebali odreći pa tako i vijećnici svojih primanja i naknada što bi bilo lijepo od njih.” – stoji u njegovoj objavi na Facebooku.

Naime, na sjednici županijske skupštine u četvrtak je donesena odluka kojom se povećavaju naknade za vijećnike sa 500 na 800 kuna mjesečno. Odluku možete vidjeti ovdje 

Odluku je donijela većinom glasova HDZ-ova koalicija, a oporba je glasala protiv kritiziravši tu odluku.

Vijećnica Mosta Luca Gašpar Šako je na Facebooku napisala:

“Danas na Županijskoj sjednici sramotno je izglasano povećanje naknada za članove Županijske skupštine sa 500 na 800 kn.
Tražila sam da se svi odreknemo naknada dok se ne osigura svakom čovjeku pravo na dostojanstven život. Što bi značilo zauvijek sa dosadašnjim načinom vodenja županije.
Pravdali su se da je zakonom odredeno da imamo pravo na naknade. Da, ali se možemo odreći istih.
Da imamo troškove za rad? Da, ali nas nitko nije natjerao da se kandidiramo. Mi svojim primjerom, odricanjem moramo dati nadu svim građanima u bolje sutra. Iskreno, mislim da više od pola njih u cijelom mandatu ništa ne kaže niti pročitaju materijale. Tamo su da budu na broju i da dižu ručice kako im se kaže.
Od tih naknada svaki mjesec smo mogli izgraditi jednu drvenu kucicu i kroz 12 mjeseci 12 kučica, 12 obitelji po našim selima koje su do 4 člana trajno bi riješili stambeni problem.
Žalosno i tužno 😪 – Luce Gašpar Šaka

I SDP je objavio reakciju:

“Hdz sa svojom kobasica koalicijom izglasao je povećanje naknade za rad vijećnicima županijske skupštine sa 500,00 kn na 800,00 kn!! Naravno treba kupiti vjernost članova kobasica koalicije u ovoj našoj opustošenoj, prezaduženoj i potresom razorenoj županiji.
Niti normalno, niti moralno!! Gdje se stao Ivo, Ivan nastavlja.
Klub vijećnika SDP – Centar glasao je protiv te odluke!!”

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti