Naslovnica Crna kronika Siščanin osumnjičen da je izvukao 3,2 milijuna kuna iz brodogradilišta na Korčuli

Siščanin osumnjičen da je izvukao 3,2 milijuna kuna iz brodogradilišta na Korčuli

Policija Dubrovačke-neretvanske županije utvrdila je malverzacije u Brodogradilištu Leda na Korčuli za koje je osumnjičila 43-godišnjeg Siščanina, piše telegram.hr

Siščanina sumnjiče da je oštetio škver za više od 3,2 milijuna kuna. Telegramu je neslužbeno potvrđeno da se radi o poduzetniku Nandoru Rajšliju iz Siska čija se tvrtka Core Management, prema stranici FinInfo, bavi cijelim nizom djelatnosti, mali broj od kojih je izgradnja plovila i briga za njih, pružanje različitih turističkih usluga, promidžba, prodaja nekretnina i proizvodnja ambalaže od drva.

Kako je izvijestila policija, ne navodeći identitet 43-godišnjaka, Rajšli je bio jedini član uprave i osoba ovlaštena za zastupanje brodogradilišta od kraja 2015. do kraja 2019. te je u tom razdoblju “na različite načine otuđio i oštetio imovinu društva kako bi pribavio protupravnu imovinsku korist trgovačkim društvima, obrtima i odvjetničkim društvima s kojim je povezan vlasničkim odnosima, upravljačkim funkcijama i obiteljskim vezama”.

Između ostalog navode kako je na štetu imovine brodogradilišta lažnim računima uplaćivao novac svom i trgovačkom društvu svoje nevjenčane supruge i kako je plaćao račune stranim odvjetnicima sredstvima škvera za usluge drugim tvrtkama. Prodavao je i željezni otpad nastao rezanjem trupa broda u brodogradilištu kao imovinu drugog trgovačkog društva, a usluge brodogradilišta je, tvrde, naplaćivao preko druge dvije tvrtke s kojima je bio vlasnički povezan.

Rajšli je osumnjičen za kaznena djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene ili poslovne isprave i povreda vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, te je protiv njega podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u Dubrovniku. Kako je pisao Dubrovački dnevnik Rajšli je postao vlasnikom brodogradilišta Lede nakon što je došlo do razlaza između prijašnjih suvlasnika, Nizozemaca Geerta Lucasa van Voorna i Piera Titusa Meindertsa.

Tijekom njihova pravosudnog postupka škver je, pod vodstvom Rajšlija, završio u predstečajnoj nagodbi. 

Komentirajte