12.2 C
Sisak
Ponedjeljak, 18 listopada, 2021

100 milijuna kuna za energetsku obnovu kuća oštećenih u potresu

- Marketing-spot_imgspot_img

Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku kojom se produljuje rok za ostvarivanje prava na sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Programom se nastoji povećati energetska učinkovitost postojećih kuća, smanjenje potrošnje energije i emisija ugljikovog dioksida u atmosferu te smanjenje mjesečnih troškova za energente uz ukupno poboljšanje kvalitete života.

Donesenom odlukom nastoji se osigurati kontinuitet energetske obnove i prije donošenja novog Programa energetske obnove za obiteljske kuće koji će obuhvatiti razdoblje do 2030. godine.

Prema odluci Vlade, donesenoj na posljednjoj održanoj sjednici, rok za ostvarivanje prava na subvencioniranje energetske obnove obiteljskih kuća produljuje se do 31. prosinca ove godine.

Provedbom Odluke Vlade Republike Hrvatske osigurat će se kontinuitet energetske obnove zgrada u 2021. godini do izrade novog Programa koji će pokriti razdoblje do 2030. godine. Odlukom Vlade osigurana su sredstva iz nacionalnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 400 milijuna kuna tijekom 2021. i 2022. godine od kojih je 100 milijuna kuna namijenjeno za sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća oštećenih u potresu, nakon provedbe konstrukcijske obnove i/ili nakon popravaka nekonstrukcijskih elemenata, odnosno usporedno s istim.

Energetska obnova obiteljskih kuća oštećenih u potresu sufinancirati će se sa stopom od 80 posto prihvatljivih troškova sukladno Programu, u cilju osiguravanja jednakih uvjeta sufinanciranja konstruktivne i energetske obnove te, kako navode iz Ministarstva, poticanja građana vlasnika obiteljskih kuća, na sveobuhvatnu obnovu.

Javni poziv za građane raspisat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u trećem kvartalu ove godine stoga predlažemo zainteresiranima da prate web stranice Fonda i Ministarstva radi daljnjeg informiranja.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti