1 C
Sisak
Utorak, 26 listopada, 2021

Obilježena 30. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području

- Marketing-spot_imgspot_img

Napad pobunjenih Srba na policijsku postaju u Glini, prije 30 godina, 26. lipnja 1991., dan nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske, bio je prvi oružani napad na institucije suverene hrvatske države, a policajci su bili prvi heroji obrane od agresora, rekao je u Glini ministar Božinović.

Jubilarna 30. obljetnica tog, za noviju hrvatsku povijest važnog događaja obrane od srpskog agresora, obilježena je u subotu u Glini, u nazočnosti potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Odana je i počast jednom od heroja iz policijskih redova, Tomislavu Romu, koji je kao pričuvni policajac prilikom napada teško ranjen i ubrzo je umro, rečeno je na svečanosti obilježavanja. To je bila prva policijska žrtva na području Banovine, te prva žrtva nakon proglašenja hrvatske suverenosti.

Njegovih 14 kolega tada je na prevaru zarobljeno i odvedeno u zloglasni kninski logor. Samo nešto kasnije u Glinu je ušla Antiteroristička jedinica Lučko, s pripadnicima PU sisačko-moslavačke i ZNG-a, koja je oslobodila policijsku postaju i uži dio Gline.

“U tim danima jedan od simbola hrvatske države bile su upravo policijske postaje, pa su zato i toliko smetale. Otud ta silina udara na policiju, ali i silina otpora agresoru, koja se stvarala u policijskom sustavu. Od prvih policijskih postrojbi su stvorene visoko motivirane i osposobljene postrojbe, koje su se ravnopravno suprotstavljale vojnoj sili”, istaknuo je ministar Božinović.

“Svaki spomen snaga MUP-a, specijalaca iz Lučkog, od tih prvih dana pa do kraja rata unosio je nemir strah, nerijetko i paniku u agresorske redove. Njihova je velika zasluga što početkom rata, 1991. godine Hrvatska nije bila pobijeđena. Njihova uloga je nezamjenjiva i predstavlja jedan od potpornih stupova na kojima se stvarala hrvatska vojska i obranila hrvatska država”, rekao je Božinović.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak kratko je podsjetio na ukupni doprinos Sisačko-moslavačke županije Domovinskom ratu, a novi glinski gradonačelnik Ivan Janković, čiji je otac među zarobljenim policajcima završio u zatvoru u Kninu, spomenuo je kako se nakon Domovinskog rata Glina ponovo obnavlja i u nju vaća život.

Počast Tomislavu Romu i drugim poginulim hrvatskim braniteljima, te civilnim žrtvama rata brojna su izaslanstva odala polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomenik “Suza” u središtu Gline.

Nakon obitelji Tomislava Roma, zajednički su vijenac položili Davor Božinović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Špiro Janović, izaslanik ministra obrane general pukovnik Drago Matanović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, general Mladen Markač, i drugi.

Vijence su također položili župan Ivan Celjak, gradonačelnik Ivan Janković, te brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Zajedničku molitvu za poginule predvodio je sisački biskup Vlado Košić. Vijenci su također položeni i svijeće zapaljene na grob Tomislava Roma u Gornjem Viduševcu. Uz druge manifestacije, održan je i tradicionalni mali maraton od Viduševca do Gline.

Svečani program započeo je padobranskim skokom pripadnika ATJ Lučko koji je sa sobom nosio hrvatski stijeg, a za vrijeme trajanja skoka pročitana je povijesti o početku oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području uz izvedbu skladbe Policijske klape sv. Mihovil. Zajedničkom koračnicom do Spomenika „Suza“ te izvedbom Himne policijske klape “Sveti Mihovil” upriličena je ceremonija podizanja zastave Republike Hrvatske.

FOTO: Policijska uprava Sisačko-moslavačka

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti