Naslovnica Izbori Lokalni izbori 2021. Dr. Josić predstavila mjere za obitelj i mlade

Dr. Josić predstavila mjere za obitelj i mlade

Dr. Željka Josić, kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice za gradonačelnicu grada Siska, danas je predstavila dio svog programa koji se odnosi na demografsku revitalizaciju grada Siska, kao i na niz mjera kojima će se mladim ljudima i obiteljima omogućiti uvjeti za kvalitetan život u gradu Sisku.

– Godišnje se rađa tek 300-njak djece, a umire dvostruko više. Suočeni smo s problemima ubrzanog starenja stanovništva, već godinama gledamo našu rodbinu, prijatelje i djecu kako svoju sreću traže u nekim drugim gradovima. I zato sada je bitno zaustaviti sve ove negativne trendove i pokrenuti Sisak. Imam program i tim koji to može učiniti i od svojih sugrađana tražim povjerenje da što prije promijenimo negativni smjer u kojem ide naš Sisak – kazala je dr. Josić predstavljajući svoj program.

Malim Siščanima, najavila je dr. Josić, osigurat ćemo besplatan vrtić jer roditelji u gradu Sisku plaćaju jednu od najviših cijena vrtića za svoju djecu što je veliki izdatak za svaku obitelj, posebice one višečlane. Za svako novorođeno dijete isplaćena će biti naknada u iznosu od 5.000 kuna, a mlade obitelji koje prvi put useljavaju u svoju nekretninu dobit će jednokratnu naknadu u iznosu 5.000 kuna. Posebna pozornost posvetit će se roditeljima njegovateljima koji se suočavaju s raznim izazovima u svakodnevnom životu i za njih osigurati dodatnu naknadu u iznosu od tisuću kuna mjesečno, uz kupnju potrebnog pomagala djetetu s teškoćama u razvoju, te subvencionirati kupnju potrebnih lijekova

Osim toga, subvencionirat će se najam stana mladim obiteljima na području Siska za prvu godinu najma, a kako bi poticali razvoj poduzetništva osigurat će se bespovratna financijska pomoć za samozapošljavanje u iznosu od 50.000 kuna za sve koji ulaze u poduzetništvo po prvi put i koji otvaraju tvrtku ili obrt na području Siska, a ni mladi poljoprivrednici neće biti zaboravljeni.

-Našli smo način i kako poticati polaske deficitarnih zanimanja srednjoškolskim stipendijama u iznosu od 500 kuna po učeniku, a pokrenut ćemo i projekt plaćene prakse za srednjoškolce deficitarnih zanimanja kod poduzetnika i obrtnika na području Siska koji će se financirati u iznosu od 1.750 kuna mjesečno, od čega će Grad sufinancirati 1.250 kuna mjesečne plaće te sva porezna davanja, a poduzetnici će financirati samo 500 kuna – najavila je dr. Josić.

Roditeljima i studentima često je teško izdvojiti dodatne novce za studiranje, kazala je Josić, te najavila kako će kao gradonačelnica omogućiti redovnim studentima besplatan prijevoz, povećati broj studentskih stipendija, kao poticanje izvrsnosti studenata uspostavit godišnju nagradu za 10 najboljih studenata Grada Siska koji će dobiti potporu od 5.000kuna, te otvoriti Centar za mlade u Sisku koji će biti mjesto okupljanja, razmjene ideja i mišljenja i mjesto poticanja njihovog razvoja.

Komentirajte