Naslovnica Vijesti Sisak Merhametova donacija za stradale u potresu

Merhametova donacija za stradale u potresu

Delegacija Muslimanskog dobrotvornog društva ”Merhamet“ (BiH), koju je predvodio predsjednik ove humanitarne organizacije Kenan Vrbanjac, posjetila je Sisak i uručila donaciju od 4.000 eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Pomoć je prikupljena tokom humanitarne akcije koju je ”Merhamet“ pokrenuo odmah nakon katastrofalnog potresa u Hrvatskoj, u kojem su najviše stradala područja Petrinje, Gline i Siska.

Dio “Merhametove“ donacije uručen je Medžlisu IZ Sisak, odnosno glavnom imamu Alemu ef. Crnkiću, a dio župniku Ivanu Grbešiću za potrebe Župe “Blažene djevice Marije” u Sisku.

Jednoj katoličkoj i jednoj muslimanskoj obitelji podijeljeno je po 1.000 eura za adaptaciju njihovih domova stradalih u potresu.

Osim Vrbanjca, delegaciju “Merhameta” činili su i predsjednik  “Merhameta” Sisak Šaban Kadrić i Ahmed Sofilić te direktori Regionalnih odbora “Merhameta” Banja Luka i Mostar Jasmin Spahić i Adnin Hasić.

“Odmah nakon što je Hrvatsku pogodio potres, Muslimansko dobrotvorno društvo ‘Merhamet’ je pokrenulo humanitarnu akciju za prikupljanje pomoći obiteljima čiji su domovi stradali. Akciju je podržao ‘Merhamet’ Švedske, kao i svih naših devet regionalnih odbora u BiH. Željeli smo, zajedno s građanima BiH, da pokažemo solidarnost sa onima koji su u potresu ostali bez krova nad glavom, u našoj prijateljskoj i susjednoj Hrvatskoj. Pomoć je možda simbolična, ali je od srca”, poručio je predsjednik HO “Merhamet” MDD Kenan Vrbanjac.

Župnik Ivan Grbešić zahvalio je “Merhametu” na donaciji te naglasio da će građani Hrvatske, pogotovo Župe “Blažene djevice Marije” u Sisku, cijeniti solidarnost i empatiju koju su pokazali “Merhamet” i građani Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Kenana Vrbanjca, ostatak novca koji je prikupljen tokom “Merhametove” akcije bit će usmjeren građanima Bosanske Kostajnice, koja je, zbog blizine epicentru, bila teško pogođena ovim potresom, navodi se u priopćenju ”Merhameta“.

Komentirajte