24 C
Sisak
Srijeda, 19 lipnja, 2024

Raspisan 69 milijuna kuna vrijedan natječaj za rekonstrukciju vojarne u Lađarskoj ulici

Datum:

Marketing

Do 7. travnja traje javni natječaj za radove na rekonstrukciji zgrade bivše domobranske vojarne u sisačkoj Lađarskoj ulici gdje će se smjestiti budući Regionalni centar kompetentnosti (RCK) za područje strojarstva i elektrotehnike. Tehnička škola Sisak, koja provodi natječaj, procijenila je trošak rekonstrukcije bivše vojarne na 55.042.298,93 kuna + PDV. Tehnička škola je ranije za gradnju i opremanje Centra iz europskih fondova povukla ukupno 78.083.859,03 kuna, piše Večernji list.

Iako su postojale bojazni da je potres ostavio traga na vojarnu izgrađenu 1891. godine, a koja je i bez njega bila u derutnom stanju, te posljedice nemaju utjecaj na planirani projekt pa se javna nabava mogla bez odgode raspisati.

„Što se tiče radova neće biti problema jer je projektom predviđena kompletna rekonstrukcija vojarne što znači i statike zgrade. Potresom je bilo malo štete, ali ništa značajno jer je zgrada ionako već bila potpuno devastirana. Praktički će od zgrade ostati samo vanjski zidovi a sve ostalo iznutra se ruši i ide novo.“ – kazuje  ravnatelj Tehničke škole Sisak dipl. ing Davor Malović.

Predviđena je rekonstrukcija i reorganizacija prostora postojećih građevina s kompletnom obnovom. Zgrade će sadržavati prostore za predavanja i vježbe koji uključuju 9 prostorija za praktikume, edukacijske dvorane, konferencijsku dvoranu, ostale potrebne prostore – smještajni kapaciteti, uredski prostori, sanitarije, restoran/caffe bar, multimedijalno informacijsko-komunikacijsko središte, prostori za servere, kotlovnica, spremišta raznih namjena, kuhinja, prostorije osoblja, praonica rublja/spremište prljavog i čistog rublja, opće gospodarsko spremište, prostor za odlaganje otpada.

Nakon potpisivanja ugovora s najpovoljnijim izvođačem rok za radove je 22 mjeseca i još 2 mjeseca za uporabnu dozvolu. Projekt infrastrukture završava u srpnju 2023. i tada zgrada mora biti gotova.

„Svakako treba naglasiti da će RCK biti specijaliziran za robotiku, automatizaciju, gaming, obnovljive izvore energije, zelene i digitalne tehnologije, računalstvo, svemirske tehnologije. Opremit će se niz novih praktikuma kao što su praktikum za robotiku, automatizaciju, audio i video studio, obnovljive izvore energije, svemirske tehnologije, proizvodne sustave, mehatroniku, električne automobile, obradne sustave i imat ćemo automatsku proizvodnu liniju sastavljenu od dva stroja kojima upravljaju roboti. To je nova oprema, a preselit ćemo i svu staru opremu koje isto imamo dosta.“ – pojašnjava ravnatelj Tehničke škole.

Sisačko-moslavačka županija, čiji su djelatnici uz djelatnike Tehničke škole Sisak autori ovog projekta i realizatori cijele ideje, smatra ovaj projekt jednim od najvažnijih koji trenutno realizira, ne samo za razvoj obrazovanja već i gospodarstva na našem području.

„Postupak javne nabave za opremu vrijednu 30 milijuna kuna već je djelomično završen, a jedan dio je u postupku realizacije. Završena je javna nabava za praktikum za električne automobile, a od trenutka javne objave specifikacije opreme, nekoliko firmi s područja Hrvatske poslalo je već pismo namjere da bi preselili proizvodnju u Sisak kako bi dobili priliku za korištenje navedene opreme. Naime, takve opreme gotovo da nema dostupne na bližem tržištu. Primjerice, CNC stroj koji nabavljamo imaju samo dvije tvrtke u Hrvatskoj i njegovi su kapaciteti zauzeti 24 sata u danu.“ – napominje županijski pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Darjan Vlahov.

Vlahov ističe kako plan nije čekati dovršetak obnove i dogradnje zgrade već će se u iznajmljenom prostoru oprema moći koristiti već od ove godine.

„Na taj način omogućujemo našim učenicima stjecanje novih znanja i vještina radi što veće konkurentnosti na tržištu rada te osigurati dostupnost opreme gospodarstvenicima koji bi svoju proizvodnju pokrenuli ili dalje razvijali na prostoru naše županije.“ – napominje Vlahov.

- Marketing -

Možda vas zanima...

105 sisačkih proizvođača ove godine u programu „S njive na stol“

Završava ovogodišnji postupak certificiranja, provjere obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji...

800 učenica i učenika na školskom sportskom danu Sisačko-moslavačke županije

Školski sportski dan, koji je u sklopu Dana Sisačko-moslavačke...

Održan “Hod za život, obitelj i Hrvatsku” u Sisku

U Sisku se prošli tjedan održao "Hod za život,...

22,68 % učenika iz SMŽ upisuje srednje škole u drugim županijama i Zagrebu

Radi upisa u srednju školu izvan mjesta stanovanja gotovo...