Naslovnica Vijesti Sisak Centar za integraciju stranaca – novi projekt PGP-a Sisak

Centar za integraciju stranaca – novi projekt PGP-a Sisak

Projekt građanskih prava Sisak (PGP Sisak) od 1.1.2021. godine provodi projekt pod nazivom Centar za integraciju stranaca. Centar je novi model zaštite ljudskih prava stranaca koji nemaju riješen status u Republici Hrvatskoj.

Srbi povratnici koji nemaju hrvatsko državljanstvo, osobe bez državljanstva/u riziku od gubitka državljanstva, Romi, tražitelji međunarodne zaštite i osobe koje su dobile međunarodnu zaštitu, izbjeglice preseljene iz Turske kroz program preseljenja, osim u
Zagrebu, se nemaju kamo obratiti za sveobuhvatnu pomoć na jednom mjestu. Centar će djelovati u Sisku no radit će na području cijele RH.

Centar je mjesto na koje stranci mogu doći po pomoć i gdje će tu pomoć dobiti, jer će Centar sustavno raditi na međunarodnoj zaštiti i pravnoj pomoći svim strancima, u suradnji sa svim državnim tijelima. U RH ovo je prvi ovakav model cjelovite podrške strancima na jednom mjestu. Centar za strance pružat će permanentnu pomoć kroz objedinjene pravne, psihosocijalne i ostale usluge.

PGP Sisak projekt provodi uz pomoć partnerskih organizacija jedna od kojih je i Norveško vijeće za izbjeglice uz čiju pomoć je PGP Sisak i osnovan, a projekt će omogućiti nastavak bilateralne suradnje Hrvatske i Norveške. Partner Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ će pružati psihosocijalnu pomoć i sudjelovati u aktivnostima socijalnog uključenja korisnika u lokalnu zajednicu, a Grad Sisak će omogućiti održivost projekta, jer isti planira izgradnju Centra za podršku ranjivim skupinama u Sisku, koji će se nadovezati na rezultate ovog projekta.

Projekt je podržan sa 135.000,00 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova, a službeno otvorenje Centra zakazano je za kraj ožujka 2021.

“Pozivamo sve potencijalne korisnike te sve organizacije i institucije, kao i sve druge dionike koji se bave s problematikom stranaca u RH, na suradnju u okviru našeg Centra.” – poručuju iz PGP Sisak.

Komentirajte