Naslovnica Crna kronika SISAK: Crnogorac u pritvoru zbog krivotvorenih dokumenata

SISAK: Crnogorac u pritvoru zbog krivotvorenih dokumenata

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku je, povodom zaprimljene kaznene prijave Ravnateljstva policije, 18. veljače 2021. ispitalo osumnjičenog državljanina Crne Gore (1963.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kaznena djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavka 1. i 3. Kaznenog zakona te ovjeravanja neistinitog sadržaja iz članka 281. stavka 1. KZ-a. 

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 58-godišnjak prvotno u neutvrđenom vremenu u Republici Srbiji od, za sada, nepoznate osobe nabavio krivotvorenu putovnicu Republike Srbije s osobnim podacima jednog državljanina Republike Srbije i Republike Hrvatske i svojom integriranom fotografijom. Potom je, osnovano se sumnja, na temelju takve krivotvorene putovnice, u travnju 2019. godine u nadležnom uredu, lažno se predstavljajući, podnio zahtjev za izdavanjem domovnice i rodnog lista te je službenica, ne posumnjavši u autentičnost putne isprave, zaprimila i ovjerila zahtjev kao istinit, na temelju čega mu je izdana domovnica i rodni list na lažno ime.

Postoji osnovana sumnja i da je osumnjičeni 58-godišnjak predočivši krivotvorenu putnu ispravu i na temelju nje izdanu domovnicu i rodni list, u travnju 2019. godine i u veljači 2021. godine doveo u zabludu i službenike u nadležnoj poreznoj upravi i nadležnim policijskim upravama te ishodio osobni identifikacijski broj, kao i elektroničke osobne iskaznice i putne isprave.

Nakon provedenog ispitivanja, Općinsko državno odvjetništvo u Sisku predložilo je sucu istrage nadležnog suda određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenog 58-godišnjaka zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela (članak 123. stavak 1. točka 1. i 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage je prihvatio navedeni prijedlog i osumnjičeniku odredio istražni zatvor iz predloženih osnova.

Komentirajte