Naslovnica Vijesti Sisak Sisački HDZ upozorava na građevinsku dozvolu Rijekatanku, a u Novo Pračno stiže...

Sisački HDZ upozorava na građevinsku dozvolu Rijekatanku, a u Novo Pračno stiže i nova tvrtka sa sličnom namjerom

Sisački HDZ je upozorio javnost, preko priopćenja, kako se u sjeni potresa nastavlja priča oko Rijekatanka u Sisku, koja je i konkretizirana izdavanjem građevinske dozvole krajem prošle godine. Podsjetili su na dosadašnji tijek dolaska te tvrtke u Sisak.

„Tvrtka koja se bavi gospodarenjem opasnim i neopasnim otpadom Rijekatank podnijela je pismo namjere za kupnjom gradskog zemljišta unutar poslovne zone Novo Pračno i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček prodaje im gradsko zemljište na kojem će se baviti gospodarenjem opasnim i neopasnim otpadom.
Nakon što se izrađuje Studija utjecaja na okoliš, a u javnost procurili detalji o dovođenju otpada u Sisak, građanska inicijativa Siščani ne žele biti Smetlišćani organizira prosvjed kod sata i vrši pritisak na gradonačelnicu. Pod javnim pritiskom, na dnevni red Gradskog vijeća dolazi famozni Zaključak kojim se Gradsko vijeće protivi izdavanju građevinske dozvole Rijekatanku te kojim se traži da se pri “idućoj izmjeni” prostorno planske dokumentacije uvrsti odredba kojom se “zabranjuje gospodarenje opasnim otpadom u Novom Pračnu.” Odmah tada upozorili smo vijećnike vladajuće većine i javnost da je to samo predstava – Rijekatank će svoju djelatnost obavljati na sisačkom tlu.“ – ističe HDZ koji optužuje Grad Sisak za manevar samo radi javnosti.

Naime, Grad Sisak odbija zahtjev Rijekatanka za izdavanje građevinske dozvole, nakon čega Rijekatank ulaže žalbu Ministarstvu, a Ministarstvo vraća predmet nazad Gradu na odlučivanje. Ministarstvo s pravom ističe kako, prema prostorno planskoj dokumentaciji, nema razloga odbijanja izdavanja građevinske dozvole.

Nakon toga Grad Sisak izdaje građevinsku dozvolu čime nestaje prepreka da Rijektank nastavi svoj projekt u Novom Pračnu.

Također, pojavila se u istom području još jedna tvrtka koja se želi baviti otpadom.

Naime, tvrtka Royal media iz Zagreba predala je Eleborat gospodarenja otpadom za neopasni otpad nadležnom tijelu županije za obradu neopasnog otpada na katastarskoj čestici 672/9 u Novom Pračnu. Riječ je o hali nedaleko od planiranog smještaja Rijekatanka, a koja je u vlasništvu Mirjane Malogorski, nekdašnje aktivistice koja je vodila prosvjede protiv Rijekatanka, nakon čega se politički aktivirala u Zelenoj listi.

Govorila je kako joj blizina Rijekatanka smeta planiranom poslu ekološke poljoprivrede, a sada ispada da se jedna druga tvrtka u njenom prostoru planira baviti obradom neopasnog otpada.

Komentirajte