Naslovnica Vijesti Kultura Siscia jazz klub iseljen, no Damirova ostavština ostaje

Siscia jazz klub iseljen, no Damirova ostavština ostaje

Proteklu nedjelju Siscia jazz klub je iseljen. Obzirom je zgrada Malog kaptola dobila crvenu naljepnicu zbog teškog oštećenja, i Siscia jazz klub je morao biti iseljen. Time završava jedna priča, a kako nam kazuje Marijana Barišić, supruga pokojnog vlasnika Damira Kukuruzovića i direktorica kluba, ta priča neće potpuno nestati.

Damirovom zaslugom Siscia jazz club je postao kultno jazz mjesto ne samo Siska, već i cijele hrvatske jazz scene, a time je i Sisak postao meka za ljubitelje i vrsne glazbenike iz cijelog svijeta.

Oko 400-tinjak stalnih gledatelja prolazilo je kroz Klub, ovisno o programu, a prošla su kroz ovaj prostor i uistinu sva hrvatska i najvažnija svjetska imena jazza, bluesa, countryja… Poput Paulusa Schafera, Wawau Adlera, najtraženijijeg jazz harmonikaša današnjice Ludovica Beiera, usnog harmonikaša Rolling Stonesa Sugar Bluea, Schermana Irbya, Steve Turrea -sedam godina za redom proglašavanog najboljim jazz instrumentalistom svijeta, blues atrakcija iz Chicaga Mississippi Heat, Boba Brozmana, Gendrickson Mena Diaza (Cuba), Yorgui Loefflera, Adriana Byrona Burnsa, Peaches Staten, Gianni Cazolle, Zorana Predina itd. Sisak se tako našao na glazbenoj karti Europe kao mjesto jednog od značajnijih glazbenih destinacija u kontinentalnoj Hrvatskoj i prestiža gostovanja.

Damirov odlazak je stvorio veliku prazninu ne samo za klub već i za cijeli Sisak. Koja je bila situacija tada u klubu? Jesu li postojali kakvi planovi i ideje za nastavak rada?

M. Barišić: Rad kluba smo s prvim danom studenog, najprije misleći nakratko, zaustavili jer smo se oboje zarazili koronavirusom, kao i naši zaposlenici. U početku smo se oboje teško borili s ovom bolesti da bi na kraju, na moju neutješnu žalost, Damir izgubio borbu. Osjetila sam tugu cijeloga grada, njihovu podršku u ovim, nimalo lakim vremenima, za Sisak, Baniju, koju smo silno voljeli i po kojoj smo se uživali voziti, posjećivati svaki njezin kutak. Nakon razornog potresa u prosincu 2020.g zgrada Malog Kaptola, u kojoj se nalazio i Jazz club, dobila je crvenu oznaku neuporabljivosti. S prijateljima kluba, rodbinom, braći po glazbi, uspjela sam spasiti stvari, ponajprije instrumente i njegove nagrade, a onda i sve ono što smo godinama kupovali, čuvali kako bi oplemenili naš prostor, učinili ga toplim svakome tko nas posjeti. Nemoguće je nastaviti rad kluba bez Damira, ali svakako mi je zadaća očuvati sjećanje na njega i njegovu ostavštinu. Nastaviti s našim Siscia Open Jazz & Blues Festivalom, kao Danima jazza Damira Kukuruzovića, u što, ne sumnjam, ću naići na podršku cijele zajednice, i lokalne i državne.

Zgrada Siscia Jazz Kluba je nakon razornog potresa dobila crvenu naljepnicu. Pretpostavljam da ne postoje još nikakve konkretne informacije o tome što će sa zgradom biti, no to ne znači da za ideje nema mjesta. Koje su tvoje misli o tome i kako si ti sama doživjela još i tu potresnu situaciju?

M. Barišić: U trenutku dok još nisam uspjela niti osvijestiti svoj osobni gubitak, Damirov odlazak, dogodio se taj potres i stradavanje kluba, ali i ostatka našeg Siska. Silna smo jutra dočekali s gostima i pogledom prema Starom mostu, simbolu našeg grada, koji je također pretrpio oštećenja. Svo to naše zajedništvo stavljam u sef i s njim na leđima valja mi dalje koračati. Ono što me čeka u skoroj budućnosti, u suradnji s njegovim Django Groupom, je objavljivanje njihova CD-a koji je u potpunosti gotov i na proljeće bi trebao ugledati svijetlost dana. Nakon toga, kad to prilike dozvole, zajedno planiramo napraviti veliki koncert u Sisku, promociju novog albuma, u čast na umjetničko stvaralaštvo Damira Kukuruzovića, a na koji su mi svoj dolazak najavili glazbenici s kojima je surađivao. Nastavit ćemo i sa Siscia Open Jazz & Blues festivalom, kao Danima jazza Damira Kukuruzovića. Javio mi se cijeli niz glazbenika koji su kod nas gostovali, s kojima smo se družili, prijatelja, glazbenih institucija, ponudili pomoć, ukoliko bude potrebna, pri organizaciji bilo kojeg događaja koji će čuvati njegovo ime. Silno sam im zahvalna. Damirovu nebesku pomoć znam da imam.

 

Komentirajte