6 C
Sisak
Četvrtak, 18 travnja, 2024

Predsjednik Zoran Milanović u Sisku

Datum:

Marketing

Predsjednik Republike Zoran Milanović stigao je u petak vlakom u Sisak, a na željezničkom kolodvoru dočekala ga je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček u čijoj pratnji je obišao pogon Zlatne igle te nakon toga i kontejnersko naselje u Ulici Ivana Fistrovića.

-To je jedna od sedam lokacija u Sisku na kojoj se nalaze kontejneri. I prvih dana sam govorio da je lako reći onome tko je u nevolji da bude strpljiv. To se sada nekako dovelo u funkciju i djeluje. Ali naučili smo nešto – postoje kontejneri ovakvi i onakvi, neki su bez sanitarnih čvorova, neki su sa sanitarnim čvorovima, a ti su naravno skuplji pa sada iz toga treba izvući pouke i vidjeti što će se ubuduće nabavljati i čuvati na robnim zalihama – rekao je Milanović.

Tijekom obilaska sisačke bolnice, Milanović je napomenuo kako treba biti pametan kad je u pitanju sanacija ovakvih objekata.

-Da se pita konzervatore, ali da odluku ipak donese politika, odnosno oni koji su za to odgovorni jer u protivnom konzervator može biti predsjednik Vlade u idućih 50 godina. Ovdje će biti i rušenja, što prije to bolje da se bolnica može vratiti u svoju funkciju i da se liječi što više ljudi iz ovog kraja, da ne idu u Zagreb ako to baš nije potrebno, kao što to dosta uspješno rade čakovečka, varaždinska i koprivnička bolnica – dodao je.

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček kazala je kako je željela da se predsjednik osobno uvjeri u kojim uvjetima živi više od 500 stanovnika grada Siska koji su u privremenim objektima.

-Kamp kućice su zgodne ako dođete ljetovati u Istru na sedam dana, ali nakon toga se ipak vraćate u svoje domove. Bilo mi je važno naglasiti mu da polažemo velike nade u to da će Vlada RH užurbano sljedeći tjedan donijeti konkretne procedure jer Zakon o obnovi je samo grubi okvir i ne odgovara na pitanja tko plaća detaljni statički pregled, tko snosi troškove elaborata zatečenog stanja i elaborat sanacije, to su pitanja koja ljude zanimaju. Građane zanima i kojim će sredstvima Vlada financirati obnovu po stopostotnom iznosu i u kojem postotku će se financirati zelene građevine, u kojem žute i crvene. Danas 35. dan od potresa nemamo odgovore na ta pitanja. Ne zanima me kampanja, ne zanima me politika, želim samo odgovore na ta pitanja – rekla je gradonačelnica i dodala kako od Vlade RH očekuje da već u ponedjeljak donese konkretne procedure oko početka obnove.

U sisačkoj bolnici je predsjednika ravnatelj Tomislav Dujmenović obavijestio o radu u izvanrednim uvjetima, te prikupljanju dokumentacije za početak sanacijom i obnovom objekata. Ujedno je zahvalio Predsjedniku na potpori za daljnji razvoj bolnice. Tek nakon stručnih elaborata, kako je rekao, donijet će se odluka o sudbini najviše oštećenih objekata.

Nakon Siska, predsjednik Milanović je produžio u Nebojan na petrinjskom području, gdje je posjetio obiteljski slastičarski obrt “Sunce”, a potom se u petrinjskoj vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” sastao s predstavnicima Stožera za otklanjanje posljedica potresa.

FOTO: sisak.hr

Možda vas zanima...

U Sisku, kao i prije 4 godine, težak poraz SDP-a i Kristine Ikić Baniček

Gledajući rezultate izbora za Sabor, održane u nedjelju, 17....

Privremeni rezultati izbora u RH, 7. izbornoj i Sisku – HDZ 60, SDP 42 mandata

Prema privremenim rezultatima izbora HDZ je dobio najviše mandata,...

Novi obrazovno-sportski centar u Sisku

Župan Ivan Celjak danas je predstavio projekt Sisačko-moslavačke županije,...

U Sisku se gradi novi hotel Siscia – bit će gotov do kraja 2025.

U Sisku će u komunalnoj zoni do kraja 2025....