6 C
Sisak
Četvrtak, 18 travnja, 2024

HTV više nema dopisnika iz Siska

Datum:

Marketing

Ukidanjem dopisništva i povlačenjem posljednjeg dopisnika s područja Sisačko-moslavačke županije, nakon punih 56 godina, hrvatska državna televizija više nema dopisnika iz naše županije.

Takav potez uprave HTV-a u četvrtak su na konferenciji za novinare u Sisku osudili Hrvatsko novinarsko društvo i Ogranak HND-a na HTV-u, koji smatraju kako je upravo u ovom trenutku trebalo zadržati prisustvo dopisnika Igora Ahmetovića na tom području, iz profesionalnih, ali i simboličnih razloga.

HND ističe da je za povlačenje kolege Ahmetovića vodstvo HRT-a izabralo bizaran trenutak, dok HRT pušta spot s pjesmom koju izvodi Doris Dragović i poziva građane na doniranje. Dobro je znati da je i u taj uradak utkan dio materijala kojeg je snimio upravo kolega Ahmetović. Dok s jedne strane naše građane u zemlji i diljem svijeta pozivaju na doniranje i pomoć u obnovi s druge strane svom zaposleniku ne osiguravaju osnovne radne uvijete.

Dok čelnici pogođenih područja upozoravaju na iseljavanje svog stanovništva, HRT umjesto da mu omogući rad iz Siska i time pošalje poruku da kako glasi kampanja HRT-a “Uz nas niste sami”, povlači svog dopisnika. Da je HRT svjestan svoje uloge baš u ovom trenutku onda bi glavni ravnatelj HRT-a gospodin Bačić osigurao kontejner i tablu s logom HRT-a u kojem bi mjesto rada mogle naći i ekipe koje dolaze iz Zagreba, stajalište je HND-a.

“Što će se dogoditi kad se svjetla medijskih reflektora na ovom području ugase, i kad ova regija ponovo potone u medijski mrak? Je li HRT uistinu skupo zadržati jedinog preostalog čovjeka na teritoriju treće najveće županije u Hrvatskoj, na kojima se nalazi bezbroj teško pristupačnih sela i naselja, ili za tu i takvu Hrvatsku, neumivenu, neće biti mjesta u programu javnog medija? S kojim će razlogom stanovnici ovog područja plaćati pretplatu, ako su jedina hrvatska županija u kojoj nema ni jedinog preostalog dopisnika, a kolega Ahmetović je sam obavljao novinarski, snimateljski i montažerski posao?”, upitala je predsjednica ogranka HND-a na HTV-u Sanja Mikleušević Pavić na konferenciji za medije u u mjestu gdje bi trebalo biti dopisništvo HRT-a.

“Igor Ahmetović na terenu je po snijegu, kiši, u poplavama, u vrijeme potresa od 6,3 stupnja po Richteru nalazio se na krovu jedne dan ranije oštećene kuće. Ni u trenutku najvećeg udara nije presto snimati , njegovi su snimci zajedno sa onima ostalih kolega postali dio povijesti”, dodala je.

Mikleušević Pavić podsjeća da se sve se to događa u trenutku kada Vijeće za elektroničke medije objavilo javni poziv za prikupljanje ponuda za dodjelu bespovratnih milijuna kuna medijima s područja Petrinje, Gline i Siska s ciljem proizvodnje i objavljivanja Informativnog programa . HRT pak ukida mjesto dopisnika u Sisku gradu u kojem kolega Ahmetović živi i radi već desetljećima. Budući da uprava HRT-a, unatoč zahtjevima Ogranka HND-a na HTV-u I podružnice SNH na HTV-u, nije obrazložila povlačenje dopisnika, Mikleušević Pavić smatra kako iza toga stoji odmazda za radni spor kojeg je protiv HRT-a pokrenuo I nepravomoćno dobio kolega Igor Ahmetović.

“Hrvatsko novinarsko društvo uvijek u ovakvim prilikama pruža svu potporu svojim kolegama. Igor Ahmetović nije samo vrijedan novinar I vrhunski profesionalac nego i predsjednik ogranka našeg društva. U vrijeme kad su oči cijele Hrvatske I šire uprte u Sisačko-moslavačku županiju i kada tri tjedna slušamo kako ovdje treba vratiti život I poticati ostanak ljudi javna televizija zatvara dopisništvo, ukida radno mjesto u gradu u kojem je novinar nasušno potreban. HRT već godinama diljem Hrvatske svoje profesionalce pretvara u takozvane video novinare i tako ih sramotno omalovažava jer moraju raditi tri ili četiri posla za istu plaću. Nemjerljiv je značaj dopisnika, lokalnog novinara, za lokalnu javnost. On je taj koji zna svaki kutak područja s kojeg izvještava I nitko od njega ne može napraviti kvalitetniji prilog. Lokalni novinar je glavni izvor I svim drugim kolegama koji dolaze na njegovo područje i posve je nezamislivo da HRT za to nema sluha”, kazao je potpredsjednik HND-a Goran Gazdek.

FOTO: Facebook Igor Ahmetovićć

Možda vas zanima...

U Sisku, kao i prije 4 godine, težak poraz SDP-a i Kristine Ikić Baniček

Gledajući rezultate izbora za Sabor, održane u nedjelju, 17....

Privremeni rezultati izbora u RH, 7. izbornoj i Sisku – HDZ 60, SDP 42 mandata

Prema privremenim rezultatima izbora HDZ je dobio najviše mandata,...

Novi obrazovno-sportski centar u Sisku

Župan Ivan Celjak danas je predstavio projekt Sisačko-moslavačke županije,...

U Sisku se gradi novi hotel Siscia – bit će gotov do kraja 2025.

U Sisku će u komunalnoj zoni do kraja 2025....