Naslovnica Vijesti SMŽ Županu sada našli i stan u Zagrebu, sve su glasnije najave da...

Županu sada našli i stan u Zagrebu, sve su glasnije najave da će ga se HDZ odreći

Župan Ivo Žinić, sve su glasnije takve neslužbene najave, neće biti više kandidat za župana na izborima u svibnju, no u HDZ-u to još nitko ne želi javno reći.

Potpredsjednik Vlade i zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved izjavio je u utorak kako će se odluke vezane uz sisačko-moslavačkog župana Ivu Žinića i njegovo korištenje nekretnina, donositi na temelju utvrđenih činjenica koje su zatražene od nadležnih službi.

“Uvijek su dojam i percepcija u odnosu na medijske natpise jedno, a konkretne činjenice i argumenti drugo i nama će upravo će te činjenice biti pokazatelj i usmjerenje kakvu ćemo odluku donijeti, u skladu sa zakonom. HDZ i Vlada imaju nultu stopu tolerancije prema svakom obliku kriminala i korupcije”, rekao je Medved u Dnevniku Nove TV.

Smatra i kako je potrebno napraviti retrospektivu vezanu uz povratak i rješenja oko korištenja imovine na tom području nakon Domovinskog rata.

“Nažalost, nije mali broj osoba koje su kroz dugotrajni administrativni proces rješavale imovinsko-pravne odnose. Što se tiče cjelovitog pristupa oko korisnika objekata koji danas nemaju rješenje za tu imovinu, to je nešto što ćemo vrlo brzo rješavati jer je nedopustivo da ljudi koriste nekretnine 20 i više godina a da nije administrativno riješeno kroz pozitivne zakonske propise”.

Medved je to rekao prije nego je portal Telegram otkrio i aferu sa Žinićevim stanom u Zagrebu. Kako Telegram doznaje, sisačko-moslavački župan godinama koristi trosobni stan u zagrebačkom naselju Borovje. Iz razgovora sa susjedima dobili su neospornu potvrdu kako se župan i njegovi sinovi služe spomenutim stanom kao da su vlasnici, no zatim  je iz Ministarstva branitelja službeno priopćeno da je ta nekretnina u državnom vlasništvu.

Iz Ministarstva dodaju kako župana, uz pomoć suda, godinama pokušavaju izbaciti iz posjeda državnog stana na koji više nema nikakvo pravo.

U pitanju je stan od 70-ak kvadrata u Ulici Bože i Nikole Bionde, gdje su, kako su nam potvrdili stanari, mahom živjeli Žinićevi sinovi, iako su i njega tamo povremeno viđali. 

Na zvonu i na ulaznim vratima uredno stoji prezime Žinić, a susjedi pričaju i da su uplatnice za komunalije dolazile na županovo ime.

Iz Ministarstva branitelja pak kažu kako je Ivo Žinić od njih tražio stambeno zbrinjavanje no taj je postupak, objašnjavaju “obustavljen još 2008. na njegovo traženje jer je podnio zahtjev za kuću na području državne skrbi”. Nadalje, stoji u odgovoru koji smo primili, Ministarstvo branitelja u rujnu 2013. pokrenulo je postupak za iseljenje gospodina Žinića i njegovih sinova iz stana na Borovju koji nisu htjeli napustiti.

U veljači 2016. Općinski građanski sud u Zagrebu donosi presudu kojom se obitelji Žinić nalaže iseljenje iz državnog stana. No, župan se žalio. Viši sud zatim je ukinuo spomenutu presudu i vratio postupak na početak, pa cijela priča i danas traje. Dakle, župan je tražio državni stan, zatim je povukao zahtjev jer je poželio i dobio državnu kuću, no nastavio je koristiti stan i sada ga odbija vratiti.

Podatke o vlasništvu ovoga stana nemoguće je pronaći u Zemljišnim knjigama jer zgrada nije uredno upisana.

Komentirajte