Naslovnica Potres u Petrinji, Glini, Sisku i okolici I nakon izjava premijera i ministra i dalje nejasno hoće li Siščani...

I nakon izjava premijera i ministra i dalje nejasno hoće li Siščani imati 100% pokriven trošak obnove

“U srijedu ćemo raspravljati o izmjenama Zakona o obnovi od potresa, spremni smo pomoći Siščanima na maksimalan način, ne želimo da se osjećaju diskriminirano u odnosu na druge, no moramo naći sistem koji je branjiv glede građana Zagreba, Kašine, Čučerja, Zaprešića” – odgovorio je premijer Andrej Plenković SDP-ovu Peđi Grbinu u Hrvatskom saboru, kojeg je zanimalo hoće li se stopostotna pomoć države potresom pogođenim krajevima, odnositi i na Sisak?

“Mislim da ima prostora, pogotovo s obzirom na to da je potres toliko razorio Sisak, da nije onaj isti kao kada se određivao kriterij razvijenosti” – naglasio je premijer.

Podsjetio je da Sisačko-moslavačka županija spada u potpomognuto područje, sam Sisak ne, jer je po indeksu razvijenosti u 6. stupnju.

“U konačnici, moramo gledati kako će arhitektura tog zakona proći eventualne testove koji bi kasnije mogli biti na redu” – rekao je premijer Grbinu koji nije bio zadovoljan njegovim odgovorom. Grbin tvrdi da ljudima, pogotovo nakon odgovora ministra Horvata, nije jasno što ih čeka u obnovi.

A Grbin se osvrnuo na raniji odgovor ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata saborskom zastupniku Ivanu Celjaku koji  je tražio pojašnjenje zakona za Siščane. 

„Nikoga Vlada nije zaboravila i nikoga neće ostaviti ili prepustiti samom sebi u stambenom zbrinjavanju”, rekao je u odgovoru Celjaku Horvat.

“Sisčanima kojima su kuće ili stanovi uništeni do te mjere da će se kuće morati rušiti, država će u 100 -postotnom iznosu naći ili izgraditi zamjenski stan ili kuću” –  naglasio je Horvat. Kada je riječ o obnovi stambenih jedinica Horvat je dodao kako će se primjenjivati kriteriji iz Zakon o obnovi Zagreba prema kojima će dio biti oslobođen plaćanja 20-postotnog iznosa, sukladno imovinskom cenzusu, ali ne svi.

Dakle, baš kao u Zagrebu gdje će također oni kojima su kuće ili stanovi uništeni do te mjere da će se kuće morati rušiti, država  u 100 -postotnom iznosu nalazi novi ili gradi zamjenski stan ili kuću. I gdje je također uveden imovinski cenzus za obnovu.

Hoće li to biti promijenjeno, kako je otvorio mogućnost premijer Plenković, vidjet će se narednih dana.

Komentirajte