Naslovnica Vijesti SMŽ Župan lagao o državnoj kući u kojoj besplatno živi, a sad bi...

Župan lagao o državnoj kući u kojoj besplatno živi, a sad bi se mogao iz nje i iseliti

Župan Sisačko-moslavački Ivo Žinić u velikim je problemima. Uhvatili su ga u lažiranju imovinske kartice, prijavio je kuću koja nije njegova, a nije prijavio imovinu koja jest njegova. A sada kada je izašlo sve u javnost možda se bude i selio iz kuće koja je i dalje državna, a u kojoj boravi od 1995. godine.

A sve je počelo sukobima unutar HDZ-a nakon održanih unutarstranačkih izbora u studenome. Poražena strana na izborima otkrila je sada sve tajne župana, o kojima su do tada šutjeli.

A s time je otkriveno i kako je župan Žinić podosta toga o svojoj imovini slagao.
Naime, 24 sata su otkrile kako HDZ-ov župan sisačko-moslavački Ivo Žinić i njegova obitelj žive u državnoj kući u Glini za koju 26 godina nisu plaćali ništa ili tek minimalnu najamninu od 100 kuna.

Žinić je u imovinskoj kartici prijavio je plaću od 18.091 kuna i navodi da je vlasnik kuće od 100 četvornih metara u Runjaninovoj ulici u Glini koju je, kako piše, dobio darovnim ugovorom. U kući je prijavljena i njegova obitelj, piše portal 24 sata.

No, država tu kuću nikad nije darovala iako tako piše u Žinićevoj imovinskoj kartici, a kako bi se utvrdilo ima li njegova obitelj pravo na tu kuću, pokrenuta je revizija, otkriva 24 sata.

Naime, Žinićeva obitelj je 1995. dobila pravo na korištenje te kuće, a državna agencija APN otkupila kuću od prijašnjeg vlasnika 1999. godine te je sa Žinićima 2000. sklopila ugovor o najmu od 100 kuna mjesečno. Taj je najam aktualni sisačko-moslavački župan plaćao tek osam godina.

Naime, Žinić je 2008. godine bio ravnatelj uprave za integrirani regionalni razvoj u Ministarstvu regionalnog razvoja, a APN je tom ministarstvu 2008. godine prepustio, među ostalim, i tu kuću u kojoj već 26 godina živi Žinićeva obitelj. Ugovor o najmu tada je raskinut pa obitelj sisačko-moslavačkog župana od tada u kući živi – besplatno.
Kad se zakon opet promijenio, Ured državne uprave Sisačko-moslavačke županije trebao je provjeriti imaju li oni u i dalje pravo na korištenje te kuće, no odgovora nema ni nakon 14 mjeseci, piše 24 sata.

Novom promjenom zakona prema kojem su Uredi državne uprave u županijama pripojeni županijama, što znači da upravo Ivo Žinić sada treba donijeti odluku o tome ima li pravo i dalje koristiti državnu kuću te udovoljava li svim kriterijima za nastavak korištenja te kuće.

Žinić se o tome ubrzo očitovao.

“Radi informiranja javnosti oko natpisa u medijima, a vezano za vlasništvo i pravo korištenja kuće u kojoj živim zajedno sa svojom obitelji želim iznijeti nekoliko činjenica koje su krivo ili neistinito prezentirane.

Kao i tisuće obitelji s područja Gline, Banovine te okupiranih dijelova Hrvatske i moja obitelj 90-ih godina prolazila je kroz progonstvo, rat i neizvjesnost dok sam ja kao dragovoljac bio na ratištu. Nakon oslobođenja Gline, vratili smo se u grad i dobili smo na privremeno korištenje napuštenu kuću u koju smo se uselili odmah nakon VRO Oluja u kolovozu 1995. godine. Prošli smo isti proces i ostvarili ista prava kao i tisuće prognanika. Odmah smo se aktivirali u stvaranje novog života na ovim područjima.

Kuća je kasnije otkupljena od strane APN-a te smo u skladu s time, prema važećim propisima plaćali propisani najam za kuću. U međuvremenu se mijenjaju Zakonske regulative i nadležnosti za rješavanje stambenog zbrinjavanja. Vlada Republike Hrvatske 2005. donosi Uredbu o darovanju kuće ili stana hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Tada, kao hrvatski branitelj, podnosim zahtjev za darovanje navedene kuće koji do danas nije riješen.

Nalazimo se u situaciji kao i mnoge druge obitelji s ovog područja koje nisu uspjele riješiti darovanje kuće zbog čestih izmjena zakona i propisa, ali i izmjena životnih prilika. U kući živimo, plaćamo sve režije i ostale troškove u skladu sa svim propisima. Napominjem da smo na obnovu i održavanje ove kuće u proteklih 25 godina utrošili znatna materijalna sredstva.

Također ističem kako ni u jednom trenutku nisam bio u sukobu interesa i nikad nisam koristio svoje pozicije kako bi riješio svoje stambeno pitanje. Dokaz tome je i činjenica da rješenje zahtjeva za darovanje spomenute kuće čekamo već 15 godina. Točno je da su Uredi državne uprave od 01.01.2020. pripojeni županijama i sada imaju u nadležnosti izdavanje rješenja o stambenom zbrinjavanju, pa i rješavanje predmetnog slučaja. Vjerujem da će službe svoj posao odraditi potpuno korektno sukladno svim važećim propisima i zakonskoj regulativi.” – rekao je župan.

No, kasnije se otkrilo i da ima drugu imovinu koju prijavio u kartici nije.

Naie, on je suvlasnik i cijelog imanja na adresi Marinbrod 31 koje je država obnovila još 1997. godine obitelji Žinić. Vlasnik je trećine kuće ogromne kuće od više stotina kvadrata, gospodarskih objekata, oranica. Ništa od toga nije upisao u imovinsku karticu iako mu je to zakonska obveza.

– Suvlasnik sam od 2016. godine, ali je nisam uveo u imovinsku karticu jer darovni ugovor kasnije proveden kroz gruntovnicu i katastar – rekao je Žinić iako u zemljišnim knjigama jasno stoji da je sve provedeno 2016. godine.

Kuća na imanju je tlocrtne površine 176 kvadrata, ima kat i potkrovlje, dakle barem dvostruko više od tlocrtne površine. A Žinić je vlasnik trećine. Onaj tko ima nekretninu zadovoljavajuće kvadrature, ne može mu po zakonu od države na dar dobiti drugu nekretninu. Konkretno u ovom slučaju, Žinić više neće imati pravo na kuću u Glini u kojoj besplatno živi.

– Dobio sam trećinu kuće u Marinbrodu i vjerojatno neću imati pravo na darovanje ove kuće rekao je i sam Žinić u razgovoru za Novu TV.

Komentirajte