6 C
Sisak
Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Celjak (HDZ) – traži se bolje rješenje za Siščane: SDP poslao amandmane – Siščanima 100 % obnova iz proračuna RH

- Marketing-spot_imgspot_img

Nakon što je u javnost izašla činjenica kako je u prijedlogu Zakona o obnovi za područja stradala u ptoresu predviđeno da se na područje Siska, koje nije tzv. potpomognuto područje RH, primjenjuje isti način obnove kao i za Zagreb, što znači da će država platiti 60%, županija 20% i građani 20 % reagirao je i saborski zastupnik i čelnik sisačkog HDZ-a Ivan Celjak.

On je rekao da se još razmatraju bolja rješenja u korist Sisčana, a da je gradonačelnica spominjanjem ovog problema pokrenula žučnu raspravu o prijedlogu Zakona te pokušava izazvati nezadovoljstvo prema Vladi.

Sisačka gradonačelnica Ikić Baniček (SDP) jučer je u priopćenju je navela da će se Sisak obnavljati po istom modelu kao i Zagreb. Kako kaže, dok Zagreb sa svojim proračunom od 7-8 milijardi može isfinancirati svojih 20 posto, Sisak to neće moći. “Nakon što sam vidjela medijska izvješća sa sjednice Vlade bilo mi je jasno da ministri nešto petljaju i skrivaju jer nisu objasnili zašto stradale gradove i općine dijele u neke kategorije i zašto će neke obnavljati Fond, a druge Vladin Ured za obnovu”, ustvrdila je, uz ostalo u priopćenju.

HDZ-ov saborski zastupnik iz Siska Ivan Celjak rekao je na tiskovnoj konferenciji kako se “u javnosti vodi žučna rasprava o prijedlogu Zakona o obnovi, koji je pokrenula gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, koja od prvog dana potresa pokušava izazvati kaos na terenu i izazvati nezadovoljstvo ljudi prema Vladi, i na taj način uhvatiti što bolju početnu poziciju za nadolazeće lokalne izbore. Nacrtom prijedloga Zakona o obnovi koji se tiče potpomognutih područja, Vlada predlaže financiranje obnove u cjelokupnom iznosu, a u dijelu Zakona koji se odnosi na Sisak, još se uvijek razmatraju bolja rješenja. U komunikaciji sa članovima Vlade mi razmatramo nekoliko rješenja koja bi bila u korist Siščanki i Siščana”, istaknuo je Celjak na konferenciji za novinare.

Pojašnjavajući što se smatra pod “boljim rješenjem” dodao je: “Bolje rješenje u odnosu na trenutno, a tu govorimo o participaciji Sisčana sa 20 posto u financiranju obnove; za to se traži bolje rješenje.”

Celjak je dodao kako nacrt treba proći saborsku proceduru, pa se još uvijek može izmijeniti amandmanima i na druge načine.

Jedna je mogućnost da se Sisak uvrsti u područje od posebne državne skrbi, što bi bilo moguće izmjenom kriterija prema kojima su se gradovi i općine razvrstavali. U tom bi se slučaju, dodao je, Sisak uvrstio u potpomognuta područja, što znači da bi obnovu u cjelosti financirala država.

Celjak ističe i kako standard u Sisku nije kao onaj u Zagrebu. Sisak nije na istoj razini razvoja kao onaj u Zagrebu. Tu, dodao je, moramo biti realni.

Podsjetio je i na goleme štete na javnim objektima u Sisku, sjedištima javnih ustanova, stambenim i drugim objektima, što je, ocijenio je, poremetilo standard građana. Rekao je kako bi zbog toga trebalo Siščanima omogućiti minimalno sudjelovanje u obnovi, ili ih potpuno osloboditi participacije.

Zaključno je ponovio kako su predložene izmjene zakona za potpomognuta područja dobre, ali u dijelu koji se odnosi na Sisak, treba ih još razraditi.

Na kraju je gradonačelnici Siska Ikić Baniček zamjerio što o svojim prijedlozima raspravlja posredstvom medija.

No za to vrijeme je SDP u subotu u Sabor poslao amandman na Zakon o obnovi koji će, ukoliko se prihvati, Sisku, kao i ostalim mjestima u Baniji pogođenima razornim potresom, omogućiti da obnovu sto posto financira država.

„Budući da želimo osigurati da se građankama i građanima Siska stvarno obnove domovi, na inicijativu naše Kristine Ikić Baniček, Klub zastupnika SDP-a podnosi amandman na izmjene Zakona o obnovi, kojim želimo osigurati da i u Sisku država sufinancira 100% troška obnove“ – napisao je Pađa Grbin na Facebooku.

Kako je objavio Grbin, amandman se odnosi na članak 5. stavak 2. koji govori o izvorima sredstava za konstrukcijsku obnovu potresom porušenih građevina u Zagrebu, Zagrebačkoj i Krapinsko zagorskoj županiji. SDP-ovci tu dodaju “da će za Sisačko-moslavačku županiju i Karlovačku županiju Republika Hrvatska osigurati sredstva u državnom proračunu u visini od 100 %.“

– Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija za koje je proglašena katastrofa su se i prije potresa nalazile u teškoj ekonomskoj, socijalnoj i demografskoj situaciji – započinje obrazloženje SDP-ova amandmana.

Ukazuje se na to kako je Sisačko moslavačka županija svrstana u najnerazvijenije jedinice područne (regionalne) samouprave te sukladno članku 36. Zakona o regionalnom razvoju, kao županija u cjelini stječe status potpomognutog područja.

– Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 2019. na području Sisačko-moslavačke županije broj stanovnika iznosio je 145.904 dok je 2017. iznosio 152.546 iz čega je vidljivo da se u samo dvije godine na tome području broj stanovnika smanjio za njih 6.642. Nadalje, od 2017. s toga područja odselilo se 11.895 stanovnika – nastavlja se u obrazloženju SDP-ova amandmana kojim se želi spriječiti Vlada u namjeri da obnovu potresom srušenih objekata u Sisku u 60 postotnom iznosu financira država, u 20 posto županija, te u 20 posto vlasnici nekretnina. Ovakav plan prema riječima gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček značio bi praktično onemogućavanje obnove Siska jer bi obnovu trebali financirati umirovljenici i građani koji su ionako opterećeni kreditima i ovrhama. Problem je i što je vrijednost nekretnina u Sisku višestruko manja nego u Zagrebu, a obnova košta jednako.

SDP-ovci ističu da se i na području Karlovačke županije broj stanovnika smanjuje, a za obje županije prisutni su i drugi negativni pokazatelji i kretanja, primjerice kontinuirani negativni prirast stanovništva.

– Demografski činitelji su, u dugom roku, najznačajnija odrednica i gospodarskih kriterija, a demografski pokazatelji su za obje županije negativni te se nameće potreba poduzimanja svih raspoloživih mjera i radnji kako bi se ostvarilo zadržavanje, odnosno povratak raseljenog stanovništva kao i potaknulo naseljavanje tih županija – ističe se u amandmanu te podsjeća i na teške posljedice koje je na tome području ostavio Domovinski rat.

– Sukladno Zakonu o potpomognutim područjima cilj upravljanja razvojem potpomognutih područja je pridonijeti njihovu gospodarskom i svekolikom razvoju u skladu s njihovim posebnostima i načelima zakona kojim se uređuje regionalni razvoj Hrvatske dok je Republika Hrvatska, uz jedinice područne (regionalne) samouprave i jedinice lokalne samouprave dužna osiguravati pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala. Vodeći računa o takvom stanju stvari, a u kontekstu financiranja obnove, obnovu na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije treba u cijelosti financirati Republika Hrvatska. Na taj način Republika Hrvatska preuzela bi svoje obveze kao socijalna država sukladno Ustavu i brigu za gospodarski razvitak svih njezinih krajeva – zaključuje se u SDP-ovu amandmanu.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti