Naslovnica Vijesti Sisak Siščani će snositi 20 posto troška obnove objekata oštećenih u potresu!

Siščani će snositi 20 posto troška obnove objekata oštećenih u potresu!

Prema Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije Siščani bi mogli snositi 20 posto troška obnove svojih oštećenih i uništenih zgrada i objekata jer zakonski indeks razvijenosti Sisak stavlja iznad hrvatskog prosjeka. 

“U skladu s Uredbom, za izračun indeksa razvijenosti koriste se slijedeći pokazatelji:

1. prosječni dohodak po stanovniku
2. prosječni izvorni prihodi po stanovniku
3. prosječna stopa nezaposlenosti
4. opće kretanje stanovništva
5. stupanj obrazovanosti stanovništva (tercijarno obrazovanje)
6. indeks starenja.”

Po tim pokazateljima Kutina i Sisak nisu u rangu s Glinom, Petrinjom i drugim općinama koje spadaju u potpomognuto područje i kojima će država platiti 100 posto troška obnove. 

https://razvoj.gov.hr/UserDocsImages/O%20ministarstvu/Regionalni%20razvoj/Potpomognuta%20podru%C4%8Dja.pdf

Za Sisak će država, sukladno imovinskom cenzusu koji vrijedi i za Zagreb, platiti 60 posto troška, Sisačko-moslavačka županija 20 posto i sami građani 20 posto.

“Članak 5. 

Članak 5. stavak 2. mijenja se i glasi:

„(2) Sredstva za konstrukcijsku obnovu obiteljskih kuća, poslovnih, stambeno-poslovnih i višestambenih zgrada te gradnju zamjenskih obiteljskih kuća koje su neuporabljive odnosno privremeno neuporabljive, uključujući i troškove privremene pohrane stvari, osigurat će za područje Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije Republika Hrvatska u državnom proračunu u visini od 60 %, Grad Zagreb, Krapinsko-zagorska županija, Zagrebačka županija, Sisačko-moslavačka županija i Karlovačka županija u visini od po 20 % u svojim proračunima za nekretnine na svojim područjima te vlasnici odnosno suvlasnici nekretnina u visini od po 20 %, dok će za potpomognuta područja sukladno posebnom propisu, a na kojima je proglašena katastrofa, Republika Hrvatska osigurati sredstva u državnom proračunu u visini od 100 %.“

Jutarnjem listu je to potvrđeno i u Ministarstvu graditeljstva.

“Dodavanjem odredbe u članak 5. stavak 2. važećeg zakona propisano je da će za potpomognuta područja sukladno posebnom propisu, a na kojima je proglašena katastrofa, Republika Hrvatska osigurati sredstva u državnom proračunu u visini od 100 posto, dakle na tim područjima ne primjenjuje se imovinski cenzus. Što se tiče primjene imovinskog cenzusa na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, imovinski cenzus se primjenjuje na onim područjima u te dvije županije koja nisu potpomognuta, a kriteriji su isti kao i za druge županije”, pojasnili su u Ministarstvu.

Pitali su iz Jutarnjeg lista i što znači odredba da će “Vlada posebnom odlukom utvrditi dodatne kriterije za oslobođenje od uplata sredstava za obnovu od strane vlasnika” za ta područja, odgovorili su da je ta odredba stavljena kako bi se Vladi ostavila mogućnost da u slučaju buduće katastrofe na potpomognutim područjima reagira u skladu sa specifičnostima tih područja, ali to se ne odnosi na Sisak.

Imovinski cenzus koji se primjenjuje u obnovi, a koji će se primjeniti na Sisak kao i do sada na Zagreb, ako prođe ovaj prijedlog izmjena zakona, glasi “ako vlasnik stana i njegov bračni ili izvanbračni drug, životni ili neformalni životni partner, imaju zajednički mjesečni dohodak veći od 8000 kuna, te drugu imovinu veću od 200.000 kuna (druge nekretnine, štednju, motorna vozila i plovila), ako nisu osobe s invaliditetom te ne primaju zajamčenu minimalnu naknadu, prelaze imovinski cenzus i obnova im se financira u omjeru gdje država snosi 60 posto troška, županija 20 posto, a sami vlasnici 20 posto.”

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček obratila se javnosti priopćenjem u kojem navodi da će se Sisak obnavljati po istom modelu kao i Zagreb. Kako tvrdi, dok Zagreb sa svojim proračunom od 7-8 milijardi može isfinancirati svojih 20 posto, Sisačko moslavačka županija to neće moći kao i mnogi Siščani.

Njezino priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Nakon što sam vidjela medijska izvješća sa sjednice Vlade bilo mi je jasno da ministri nešto petljaju i skrivaju jer nisu objasnili zašto stradale gradove i općine dijele u neke kategorije i zašto će neke obnavljati Fond, a druge Vladin Ured za obnovu. Normalno da su skrivali što donose jer čim sam uzela Zakon o obnovi potresom pogođena područja shvatila sam da da se srame jer su Sisak stavili u istu kategoriju sa Zagrebom. To mi je potvrdio i ministar Horvat jučer kada telefonski razgovarali.

Nakon 28.12. kada je Sisak pogodila katastrofa u obliku potresa, desila nam se tragedija u obliku hrvatske Vlade.

To za Sisak znači da obnove neće biti, jer dok Zagreb sa svojim proračunom od 7-8 milijardi može isfinancirati svojih 20 posto i građani imaju motiv sufinancirati jer ipak imaju vrijedne nekretnine i vrijedne kvadrate, u Sisku Županija koja je de facto bankrotirala i zadužena je 80 milijuna, a još 40 milijuna manjka prebacuje iz godine u godinu, neće to moći, a o građanima da ne pričam. Odakle umirovljenicima ili ljudima koji žive samo od svoje plaće udio za obnovu, a mnogi su već sad opterećeni kreditima, a mnogi i ovrhom. Nemamo nikakve šanse!

Prvo ćemo pokušati srušiti ovu suludu odluku Vlade, no svjesna sam da Plenković i Pupovac imaju većinu u Saboru. Zanima me kako partijski vojnici HDZ-a iz Siska i SMŽ, koji će u Saboru glasati za ovo, misle više ikada šetati Siskom i pogledati ijednog Siščana u oči”, poručuje Ikić Baniček.

U Sisku je, s druge strane, prijavljeno čak 9500 objekata koji su pretrpjeli štetu, a od toga je zasad 427 objekata s crvenom naljepnicom.

“Naprimjer, mi imamo zgradu u Capragu s 46 stanova i njima će biti potrebno pola milijuna kuna samo za dokumentaciju do troškovnika. Budu li oni sami to financirali, obnova ne može ići brzo” – upozorava gradonačelnica.

37 – 2

Komentirajte