Naslovnica Vijesti Sisak Petrinja je razrušena. Prema najnovijim informacijama sedmero je poginulih. Više desetaka ozlijeđenih,...

Petrinja je razrušena. Prema najnovijim informacijama sedmero je poginulih. Više desetaka ozlijeđenih, još traje potraga

SNAŽAN potres pogodio je Hrvatsku, epicentar potresa magnitude 6.2 je bio kod Petrinje, ali jako se osjetio u cijeloj Hrvatskoj.

“Intenzitet u epicentru ovog razornog potresa procijenjen je na VIII-IX stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske. Očekuju se veće materijalne štete”, izvijestila je Seizmološka služba na Twitteru.

Dumbović poziva da se hitno u Petrinju pošalje pomoć

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović u prvoj izjavi nakon još jednog snažnog potresa magnitude oko 6.2 stupnja koji je oko 12:20 pogodio Petrinju, rekao je kako je pola grada srušeno i zatražio da se u Petrinju hitno pošalje pomoć.

“Izvlačimo ljude iz auta, ne znamo koliko je mrtvih i ranjenih, čuo sam i da je vrtić srušio no srećom u vrtiću nije bio djece, dok su se ih drugoga djeca uspjela spasiti”, izjavio je Dumbović.

“Opća je panika, ljudi traže svoje”, dodao je i pozvao sve koji mogu da dođu u pomoć Petrinji, posebice profesionalne vatrogasce i vojsku.

Prema najnovijim informacijama sedmero je poginulih: 12-godišnja djevojčica u Petrinji, 20-godišnji mladić iz jedne kuće, djed iz druge te otac i sin iz iste kuće u Majskim Poljanama kod Gline. Naknadno je potvrđeno da je preminula još jedna muška osoba u Majskim Poljanama.

Nakon sedam sati potrage pronađeno je tijelo muškarca koji je stradao pod ruševinama crkve u Žažini.

Najmanje šest osoba je teško ozlijeđeno i 20 lakše, objavio je MUP.

Bolnica u Sisku je pretrpjela velike štete nakon što je snažan potres od 6.3 prema Richteru danas pogodio to područje. Evakuirani su pacijenti sisačke bolnice, a ravnatelj je za HRT rekao da je šteta ogromna. 

– Porušena je cijela Interna, Jedinica intenzivnog liječenja, Kirurgija, Ginekologija. Može se reći da je ostala samo nova zgrada. Sve pacijente selimo u novu zgradu. Najveći dio porušenog više nije za uporabu. Javio nam se i ministar. Nadam se da ćemo dobiti svu pomoć, odnosno sada moramo poslati naše bolesnike na respiratorima. Ovo drugo, za sada, mi samo možemo zbrinuti. Nismo našli da je netko u bolnici ozlijeđen, ali nam dolazi velik broj ozlijeđenih iz Petrinje koje mi za sada možemo zbrinuti, rekao je ravnatelj sisačke bolnice. 

U kasnim poslijepodnevnim satima u Sisku smo snimili i veće kolone pred benziskim postajama. Građani se vjerojatno spremaju za privremeno napuštanje ovog područja koje je blizu epicentra jučerašnjeg i današnjeg potresa. 

 

 

Hrvatska elektroprivreda (HEP) priopćila je u utorak da je razorni potres uzrokovao brojne kvarove na elektroenergetskoj mreži i objektima za proizvodnju energije te da su do daljnjega potrošači na području Petrinje i Velike Gorice bez opskrbe, a bez napajanja su dijelovi Siska i Zagreba.

Potres koji je u utorak pogodio Petrinju i središnji dio Hrvatske uzrokovao je brojne kvarove na elektroenergetskoj mreži i objektima za proizvodnju električne i toplinske energije. Uslijed težih kvarova, bez opskrbe su do daljnjega potrošači na području Petrinje i Velike Gorice. Bez napajanja su i dijelovi Siska i Zagreba, navode iz HEP-a.

Dodaju da sve raspoložive ekipe radnika HEP-a otklanjaju kvarove i nastoje što prije uspostaviti opskrbu.

Iz HEP-a mole građane da ne uključuju velika trošila u stanovima i kućama radi vlastite sigurnosti te da bi se uključenja napona uspješno provela. Također, pozivaju građane da radi vlastite sigurnosti u srušenim i oštećenim objektima ne koriste električnu energiju.

U vrijeme potresa Termoelektrana-toplana Sisak nije bila u pogonu, kažu iz HEP-a, no pregledom postrojenja uočena su oštećenja, koja će se otkloniti prije puštanja u rad. Opskrba kupaca toplinskom energijom u Sisku osigurava se iz HEP-ove Bioelektrane-toplane.

Kako dalje navode, iz pogona je ispala Elektrana-toplana Zagreb, što je poremetilo opskrbu toplinskom energijom potrošača u zapadnom dijelu grada. Normalizacija se očekuje do kraja dana odnosno sutra.

Iz HEP-a napominju da sve bolnice u Zagrebu imaju opskrbu toplinskom energijom.

Navode i da je zbog potresa došlo do automatske obustave rada Nuklearne elektrane Krško, u skladu sa sigurnosnim protokolima.

Sve dežurne službe Hrvatske elektroprivrede nastavljaju s intervencijama s ciljem što brže normalizacije opskrbe, zaključuje se u priopćenju.

Slike iz Siska

https://www.sisak.info/wp-content/uploads/2020/12/Potres-sisak-razrusena-kuca.mp4

 

 

Komentirajte