6.7 C
Sisak
Ponedjeljak, 18 listopada, 2021

Petrinja je razrušena. Prema najnovijim informacijama sedmero je poginulih. Više desetaka ozlijeđenih, još traje potraga

- Marketing-spot_imgspot_img

SNAŽAN potres pogodio je Hrvatsku, epicentar potresa magnitude 6.2 je bio kod Petrinje, ali jako se osjetio u cijeloj Hrvatskoj.

“Intenzitet u epicentru ovog razornog potresa procijenjen je na VIII-IX stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske. Očekuju se veće materijalne štete”, izvijestila je Seizmološka služba na Twitteru.

Dumbović poziva da se hitno u Petrinju pošalje pomoć

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović u prvoj izjavi nakon još jednog snažnog potresa magnitude oko 6.2 stupnja koji je oko 12:20 pogodio Petrinju, rekao je kako je pola grada srušeno i zatražio da se u Petrinju hitno pošalje pomoć.

“Izvlačimo ljude iz auta, ne znamo koliko je mrtvih i ranjenih, čuo sam i da je vrtić srušio no srećom u vrtiću nije bio djece, dok su se ih drugoga djeca uspjela spasiti”, izjavio je Dumbović.

“Opća je panika, ljudi traže svoje”, dodao je i pozvao sve koji mogu da dođu u pomoć Petrinji, posebice profesionalne vatrogasce i vojsku.

Prema najnovijim informacijama sedmero je poginulih: 12-godišnja djevojčica u Petrinji, 20-godišnji mladić iz jedne kuće, djed iz druge te otac i sin iz iste kuće u Majskim Poljanama kod Gline. Naknadno je potvrđeno da je preminula još jedna muška osoba u Majskim Poljanama.

Nakon sedam sati potrage pronađeno je tijelo muškarca koji je stradao pod ruševinama crkve u Žažini.

Najmanje šest osoba je teško ozlijeđeno i 20 lakše, objavio je MUP.

Bolnica u Sisku je pretrpjela velike štete nakon što je snažan potres od 6.3 prema Richteru danas pogodio to područje. Evakuirani su pacijenti sisačke bolnice, a ravnatelj je za HRT rekao da je šteta ogromna. 

– Porušena je cijela Interna, Jedinica intenzivnog liječenja, Kirurgija, Ginekologija. Može se reći da je ostala samo nova zgrada. Sve pacijente selimo u novu zgradu. Najveći dio porušenog više nije za uporabu. Javio nam se i ministar. Nadam se da ćemo dobiti svu pomoć, odnosno sada moramo poslati naše bolesnike na respiratorima. Ovo drugo, za sada, mi samo možemo zbrinuti. Nismo našli da je netko u bolnici ozlijeđen, ali nam dolazi velik broj ozlijeđenih iz Petrinje koje mi za sada možemo zbrinuti, rekao je ravnatelj sisačke bolnice. 

U kasnim poslijepodnevnim satima u Sisku smo snimili i veće kolone pred benziskim postajama. Građani se vjerojatno spremaju za privremeno napuštanje ovog područja koje je blizu epicentra jučerašnjeg i današnjeg potresa. 

 

 

Hrvatska elektroprivreda (HEP) priopćila je u utorak da je razorni potres uzrokovao brojne kvarove na elektroenergetskoj mreži i objektima za proizvodnju energije te da su do daljnjega potrošači na području Petrinje i Velike Gorice bez opskrbe, a bez napajanja su dijelovi Siska i Zagreba.

Potres koji je u utorak pogodio Petrinju i središnji dio Hrvatske uzrokovao je brojne kvarove na elektroenergetskoj mreži i objektima za proizvodnju električne i toplinske energije. Uslijed težih kvarova, bez opskrbe su do daljnjega potrošači na području Petrinje i Velike Gorice. Bez napajanja su i dijelovi Siska i Zagreba, navode iz HEP-a.

Dodaju da sve raspoložive ekipe radnika HEP-a otklanjaju kvarove i nastoje što prije uspostaviti opskrbu.

Iz HEP-a mole građane da ne uključuju velika trošila u stanovima i kućama radi vlastite sigurnosti te da bi se uključenja napona uspješno provela. Također, pozivaju građane da radi vlastite sigurnosti u srušenim i oštećenim objektima ne koriste električnu energiju.

U vrijeme potresa Termoelektrana-toplana Sisak nije bila u pogonu, kažu iz HEP-a, no pregledom postrojenja uočena su oštećenja, koja će se otkloniti prije puštanja u rad. Opskrba kupaca toplinskom energijom u Sisku osigurava se iz HEP-ove Bioelektrane-toplane.

Kako dalje navode, iz pogona je ispala Elektrana-toplana Zagreb, što je poremetilo opskrbu toplinskom energijom potrošača u zapadnom dijelu grada. Normalizacija se očekuje do kraja dana odnosno sutra.

Iz HEP-a napominju da sve bolnice u Zagrebu imaju opskrbu toplinskom energijom.

Navode i da je zbog potresa došlo do automatske obustave rada Nuklearne elektrane Krško, u skladu sa sigurnosnim protokolima.

Sve dežurne službe Hrvatske elektroprivrede nastavljaju s intervencijama s ciljem što brže normalizacije opskrbe, zaključuje se u priopćenju.

Slike iz Siska

https://www.sisak.info/wp-content/uploads/2020/12/Potres-sisak-razrusena-kuca.mp4

 

 

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti