8.7 C
Sisak
Utorak, 19 listopada, 2021

I dalje slabiji potresi, sanira se šteta – oštećeno do 1000 stambenih jedinica i objekata

- Marketing-spot_imgspot_img

Sinoć, noćas i jutros zabilježeno je još nekoliko laganijih podrhtavanja tla s epicentrom na petrinjskom području.

Između ostalog noćas, 29. prosinca u 01 sat i 19 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su umjeren potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 3.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III-IV stupnja EMS ljestvice.

Jutros 29. prosinca u 07 sati i 05 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su slab potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 2.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III stupnja EMS ljestvice.

Prema prvim procjenama na području Siska, Petrinje i Gline i Petrinje u jučerašnjim potresima oštećeno je između 700 i 1000 stambenih jedinica, od kojih neki teško. No, za sada je tek jedan stan proglašen neupotrebljivim, a obitelj iz Siska smještena kod rodbine.

No, u Petrinji je dosta stanova i objekata dobila tzv. žutu naljepnicu, čime su objekti proglašeni privremeno neupotrbljivim do detaljnijijih pregleda koji bi trebali uslijediti narednih dana i do sanacije prve štete. Za takve obitelji je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje osigurao 23 stana na pdoručju Siska, Petrinje i Gline.

„Osigurali smo i smještaj u Hotelu Panonija u Sisku, no za sada su sve takve obitelji se snašle kod rodbine i prijatelja.“ – rekao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

Krovovi kuća koji su ostali bez crijepova u najviše pogođenima selima u okolici Petrinje još su jučer akcijom volontera novim crijepom pokriveni. Danas se nastavlja uklanjanje oštećenih dimnjaka.

Danas se očekuje dolazak statičara koji su jučer obišli i sve javne objekte, a danas nastavljaju obilaziti stambene objekte. Pretpostavljaju kako će do petka obići sve stradale stanove i kuće.

Oštećeni su i mnogi sakralni objekti, neki više drugi manje, diljem Sisačke biskupije. Zbog oštećenja ne rade Gradski muzej sisak, dječja knjižnica u Sisku kao ni zgrade županijske uprave te gradske uprave u Petrinji.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti