Naslovnica Vijesti SMŽ 10 godina zatvora krijumčaru koji je prouzrokovao smrt mlade migrantice kod Gline

10 godina zatvora krijumčaru koji je prouzrokovao smrt mlade migrantice kod Gline

Vrhovni sud Republike Hrvatske je na 10 godina zatvora povisio kaznu 46-godišnjem državljaninu Republike Srbije koji je lani s kombijem punim ilegalnih migranata, bježeći od policije, završio u rijeci Kupi prilikom čega se utopila 23-godišnja državljanka Afganistana.

Vrhovni sud je prihvatio žalbu Županijskog odvjetništva u Sisku te preinačio prvostupanjsku presudu sisačkog Županijskog suda. Taj je sud 46-godišnjaka u ožujku ove godine osudio na 6 i pol godina zatvora zbog počinjenja kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti i kaznenog djela prisile prema službenoj osobi. Vrhovni je sud kaznu sada povisio na deset godina zatvora, u koju se uračunava vrijeme uhićenja i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, dok je žalba optuženika u cijelosti odbijena kao neosnovana.

Podsjetimo, 25. kolovoza prošle godine je 46-godišnjak s kombijem, u kojem je bilo 11 ilegalnih migranata, sletio u Kupu u Pokupskoj Slatini, na području Gline. Prethodno su ga uočili policajci koji su ga pokušali zaustaviti, no on je svojim vozilom pokušavao izgurati s ceste službeno policijsko vozilo.

Bježeći od policije vozač je zašao na makadamski put koji vodi i završava nizbrdicom do rijeke Kupe te je na kraju makadamskog puta, bez kočenja, sletio u rijeku Kupu nakon čega je izašao iz vozila i pobjegao u obližnju šumu – minski sumnjivo područje, dok je krijumčarene nezakonite migrante ostavio u vozilu koje je tonulo. Pri tome je Afganistanka izgubila život. Vozač je uhićen na graničnom prijalzu Bajakovo nakon pet dana.

Komentirajte