28.2 C
Sisak
Nedjelja, 26 rujna, 2021

10 godina zatvora krijumčaru koji je prouzrokovao smrt mlade migrantice kod Gline

- Marketing-spot_imgspot_img

Vrhovni sud Republike Hrvatske je na 10 godina zatvora povisio kaznu 46-godišnjem državljaninu Republike Srbije koji je lani s kombijem punim ilegalnih migranata, bježeći od policije, završio u rijeci Kupi prilikom čega se utopila 23-godišnja državljanka Afganistana.

Vrhovni sud je prihvatio žalbu Županijskog odvjetništva u Sisku te preinačio prvostupanjsku presudu sisačkog Županijskog suda. Taj je sud 46-godišnjaka u ožujku ove godine osudio na 6 i pol godina zatvora zbog počinjenja kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti i kaznenog djela prisile prema službenoj osobi. Vrhovni je sud kaznu sada povisio na deset godina zatvora, u koju se uračunava vrijeme uhićenja i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, dok je žalba optuženika u cijelosti odbijena kao neosnovana.

Podsjetimo, 25. kolovoza prošle godine je 46-godišnjak s kombijem, u kojem je bilo 11 ilegalnih migranata, sletio u Kupu u Pokupskoj Slatini, na području Gline. Prethodno su ga uočili policajci koji su ga pokušali zaustaviti, no on je svojim vozilom pokušavao izgurati s ceste službeno policijsko vozilo.

Bježeći od policije vozač je zašao na makadamski put koji vodi i završava nizbrdicom do rijeke Kupe te je na kraju makadamskog puta, bez kočenja, sletio u rijeku Kupu nakon čega je izašao iz vozila i pobjegao u obližnju šumu – minski sumnjivo područje, dok je krijumčarene nezakonite migrante ostavio u vozilu koje je tonulo. Pri tome je Afganistanka izgubila život. Vozač je uhićen na graničnom prijalzu Bajakovo nakon pet dana.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti