6 C
Sisak
Srijeda, 27 listopada, 2021

Oporba: “Zašto bi Hrvatski nogometni savez dijelio darove županu?”

- Marketing-spot_imgspot_img

Prenosimo priopćenje oporbenih vijećnika HSS-a, Domovinskog pokreta, HSP-a, MOST-a i Reformista u skupštini Sisačko-moslavačke županije povodom pokretanja postupka Povjerenstva za sukob interesa protiv župana Ive Žinića dok protiv dožupana Romana Rosavec postupak neće biti pokrenut.

” Iz medija saznajemo da je Povjerenstvo za sukob interesa odlučilo pokrenuti postupak protiv župana Ive Žinića zbog sudjelovanja na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji prije dvije godine, dok je dožupana Romana Rosavca oslobodilo zbog toga što je dužnosnik Hrvatskog nogometnog saveza.

Mi iz oporbe iz toga zaključujemo da je Povjerenstvo išlo na ruku Ivi Žiniću i Romanu Rosavcu iz više razloga, koji upućuju da tu ima puno više od odgovornosti za sukob interesa.

Naime, kao prvo, prema Zakonu o sportu, Članku 46 (NN 94/13, 85/15) Stavku 5 kao i prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa koji u Članku 3. Stavak 38 definira da župani i njihovi zamjenici podliježu tom zakonu. Članak 14 Zakona o sprečavanju sukoba interesa govori u Stavku 5. govori da dužnosnici smiju biti članovi upravnih ili nadzornih tijela, najviše dviju neprofitnih udruga i zaklada, ali bez prava na naknadu ili primanje dara u toj ulozi, osim prava na naknadu putnih i drugih opravdanih troškova.
Navedeno je da je postupak protiv Romana Rosavca obustavljen „ jer su mu troškovi iz točke I. izreke podmireni u obavljanju funkcije predsjednika Savjetodavne komisije Izvršnog odbora Nogometnog saveza Sisačko-moslavačke županije, koji je član Hrvatskog nogometnog saveza“.

Po našem mišljenju jasno je da se ovdje radilo o Svjetskom nogometnom prvenstvu, da županijski nogometni savez s tim ne bi trebao imati nikakve veze, da nije bilo „opravdanih troškova“ i da je to bila nagrada-dar daleko veći od propisanog iznosa od 500 kuna dužnosniku zbog nekih drugih a ne sportskih razloga koji je primjenjen od strane Hrvatskog nogometnog saveza prema mnogim drugim dužnosnicima i na mnoge druge događaje (kvalifikacijske utakmice reprezentacije Hrvatske u Ukrajini i Grčkoj gdje su se neki saborski zastupnici hvalili slikama i doživljajima iz hotela na društvenim mrežama) ali na kojima su sudjelovali i župan Ivo Žinić i dožupan Roman Rosavec o čemu smo mi kao oporba postavljali pitanja i nismo dobili zadovoljavajući odgovor. Osim toga dužnosnici nisu zatražili mišljenje Povjerenstva za sukob interesa kako je to propisano.

Zašto bi Hrvatski nogometni savez dijelio takve darove? U našem slučaju stvar bi mogla biti puno jasnija i daleko nadilazi problem sukoba interesa.

Naime, Nogometni savez SMŽ je izgubio prostor na stadionu „Segeste“ u Sisku i trebalo mu je pronaći reprezentativne prostorije. Kako to župan i dožupan nisu mogli riješiti na legalan način, pitamo se da li su svojim utjecajem natjerali Zajednicu sportskih udruga i saveza SMŽ da napusti besplatan gradski prostor koji je Zajednica imala u središtu grada Siska ili se tome dosjetila sama Zajednica? Potom su vjerojatno svojim utjecajem povećali proračun Zajednice za 50.000,00 kuna godišnje koja će sredstva ići namjenski za najam prostora u zgradi stranačkog pouzdanika u kojoj je već smještena Županijska uprava za ceste. Ili je Zajednica na to natjerala župana i dožupana? Razmislite sami. U taj prostor je tada smještena Zajednica sportskih udruga i saveza koja plaća dio najma (navodno u visini 50.000,00 kuna godišnje) a drugi dio najma (navodno u istom iznosu) plaća Hrvatski nogometni savez. Uloženo je i barem 70.000,00 kuna novca Zajednice u uređivanje tog privatnog prostora.

Ako je tome tako, a mi imamo saznanja da bi to moglo biti tako, onda nema govora o tome da bilo tko može biti amnestiran od odgovornosti za takvo rasipanje sredstava poreznih obveznika i pogodovanje Hrvatskom nogometnom savezu i županijskom nogometnom savezu. Izgleda kristalno jasno da je ovdje bila riječ o kršenju Zakona o sukobu interesa od strane obojice dužnosnika, ali i o nečemu puno gorem (o možebitnoj korupciji).

Naravno da mi nismo istražitelji niti suci i da smo svjesni da se u našoj zemlji istina skupo plaća pa ćemo se samo (vjerojatno uzaludno) nadati da se netko zaista želi boriti protiv zlouporaba i moguće korupcije naših dužnosnika i da će istražiti naše upite.

Nedavno su mediji pisali i o zlouporabama i krađi glasova na unutar stranačkim izborima u županijskom HDZ-u na kojima je župan Ivo Žinić pobijedio i ponovo postao predsjednikom županijskog HDZ-a s vrlo malom razlikom. Iako su navodno glasovali i oni koji nikako nisu mogli biti u RH a, HDZ je blagoslovio izbore kao korektne i legalne pa nemamo puno nade u poštenu budućnost. Županijski HDZ nam je svima poslao poruku da je Ivo Žinić nedodirljiv i da, kada se ne može oteti od drugih, može se oteti od svojih.” – stoji u priopćenju oporbenih vijećnika. 

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti