Naslovnica Vijesti Sisak HDZ tvrdi: Sisački vodovod oštetio je građane za oko 1,5 milijuna kuna!

HDZ tvrdi: Sisački vodovod oštetio je građane za oko 1,5 milijuna kuna!

Sisački HDZ upozorio je u srijedu priopćenjem kako postoje velike sumnje da je Sisački vodovod oštetio građane Siska, njihove korisnike, za oko 1,5 milijuna kuna, koliko su Siščani preplatili svoje račune više nego su trebali. Naime, HDZ ističe kako se tijekom 2018. i 2019. građanima na računima naplaćivao puno veći korekcijski koeficjent nego se trebao.

“Sisački vodovod neposredno je oštetio građane Siska time što se nezakonito računao viši iznos naknade za zaštitu voda. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda grada Siska (Uređaj) dobio je Uporabnu dozvolu u prosincu 2017. Probni rad Uređaja završio je tijekom svibnja 2018., a Sisački vodovod je prihvatio prijenos stvari i prava odnosno pismeno preuzeo navedeni uređaj u kolovozu 2018. godine.

Hrvatskim vodama trebala su biti predana analitička izvješća za 2018. na osnovu kojih je trebalo tražiti rješenje Hrvatskih voda o primjeni korekcijskog koeficijenta k2.

Naknada za zaštitu voda bez primjene korekcijskog koeficijenta k2 iznosi 1,35 kn po kubnom metru. Naknada je ista za Sisak, Sunju i Martinsku Ves odlukom koja je dostupna na službenim stranicama Sisačkog Vodovoda.

Primjenom korekcijskog koeficijenta k2 račun je slijedeći: 1,35×0,2=0,27 kako je doneseno i u Odluci o primjeni korekcijskog koeficijenta na službenoj stranici Vodovoda.

Sisački vodovod nije dostavio analitička izvješća i nije tražio rješenje Hrvatskih voda o primjeni korekcijskog koeficijenta k2. Zbog tog propusta Sisački vodovod je računao Naknadu za zaštitu voda bez primjene korekcijskog koeficijenta k2 odnosno 1,35 kn po kubnom metru umjesto s primjenom korekcijskog koeficijenta k2 i 0,27 kn po kubnom metru.

Za korisnike iz Siska priključene na sustav odvodnje i pročišćavanja to znači da su preplatili cijenu vode u 2018. i 2019. za čak oko 1,5 milijuna kuna.” – ističe HDZ u priopćenju te se pita tko je odgovoran za ovo. 

“Kao da nije dovoljno što se gradska vlast bavi kozmetičkim izgledom grada, a stvarni problemi ne samo da su pod zemljom (primjerice stare dotrajale cijevi) kojima se budimo iskreni niti jedna vlast do sada nije bavila, ovom aferom na vidjelo su isplivali veliki gubici Sisačkog vodovoda i konkretna materijalna šteta koja je nanesena Siščanima.

Sva lažna raskoš upaljenih lampica diljem grada ne može sakriti istinu o vrlo organiziranoj skupini koja osim što je u dva mandata nanijela veliku financijsku štetu Sisku, pokušala je i podijeliti stanovnike unoseći nemir i diskriminaciju.

Zbog afere tražimo od predsjednice Skupštine Sisačkog vodovoda Kristine Ikić Baniček umjesto da porukama dogovara direktorske pozicije, preuzme odgovornost i donese odluku da se obeštete Siščanke i Siščani, a njezin novi direktor Pejo Trgovčević omogući vraćanje preplaćenih sredstva.” – smatraju u HDZ-u čiji su vijećnici ovo pitanje postavili i gradonačelnici te direktoru Peji Trgovčeviću na sjednici Gradskog vijeća, no ostali su bez konkretnog odgovora i pojašnjenja.

Korekcijski faktor k2 i nižu naknadu za zaštitu voda Sisački je vodovod na svojim računima počeo primjenivati od 1. ožujka ove godine.

Komentirajte