Naslovnica Vijesti Kultura Plesna izvedba i radionica u Gradskoj galeriji Striegl

Plesna izvedba i radionica u Gradskoj galeriji Striegl

Gradska galerija Striegl vas poziva na plesnu izvedbu i radionicu “Prostor ni ja ” Koraljke Begović, Matije Kralja i Nastasje Štefanić. Izvedba će se održati u prostoru Gradske galerije Striegl u petak, 4/12/2020, s početkom u 19,00 sati.

Plesna izvedba dovodi u fokus pitanja relacije prostora i suvremene plesne/izvedbene prakse. Maksimalan broj osoba koje mogu prisustvovati izvedbi je 15.

O IZVEDBI:

Polazišna motivacija za rad na interdisciplinarnom projektu ”Prostor ni ja” je želja za istraživanjem teme prostora u suvremenoj plesnoj praksi. Na koji način specifična obilježja (i zakonitosti) određenog/ih prostora uvjetuju kretanje tijela? Kako tijelo reagira, djeluje i ponaša se u različitim vrstama okoliša?

Pitanje prostora u plesu nije samo pitanje jednog konkretnog istraživačkog procesa i načina stvaranja specifičnog plesnog vokabulara. Pitanje prostora u plesu postaje politično pitanje.

Koliko je ples kazališna umjetnost i što sve utječe na plesnu poetiku uslijed stvaranja materijala u specifičnom prirodnom ili urbanom okruženju? Na koji način se ples kao kazališna umjetnost mijenja unutar odluke izmještanja prostora, odnosno korištenjem drugog, ne-kazališnog prostora?

Ti drugi, odnosno drugačiji prostori postaju takozvanim privremenim autonomnim zonama u kojima informacija postaje ključna alatka koja čini rez s formalnim oblicima i brojnim pokušajima trajnosti koje strukturirani sustav nameće gušeći individualnu kreativnost.

Autorski tim:

Koreografija i izvedba: Koraljka Begović i Nastasja Štefanić

Video i montaža: Matija Kralj

Zvuk: Nastasja Štefanić

Dramaturgija: Nikolina Rafaj

Kostimografija: Dalibor Šakić

Produkcija: Koraljka Begović

Fotografija: Matija Kralj

O autorima:

 

Nastasja Štefanić je profesionalna plesačica, koreografkinja, glazbenica te glazbe-ni i plesni pedagog. Završila je preddiplomski i diplomski studij viole na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te preddiplomski studij suvremenog plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Osim što se bavi autorskim radom, redovito surađuje s domaćim i stranim plesnim umjetnicima. Njezini autorski radovi prikazani su na nekolicini festivala u Hrvatskoj i inozemstvu (UK, Mađarska, Češka, Njemačka). Radi kao asistentica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 2018. godine u statusu je slobodnog umjetnika.

https://vimeo.com/user55182280

Koraljka Begović plesačica je suvremenog plesa, kreativna producentica i joga učiteljica. Završila je edukaciju za plesače na Tanzfabriku u Berlinu, dvije godine edukacije na plesnom odsjeku na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te MA studij suvremene plesne izvedbe na sveučilištu u Limericku, Irska. Bavi se autorskim radom te surađuje s brojnim koreogra ma i pedagozima. Njezini radovi te projekti u kojima je surađivala prikazivani su u Hrvatskoj, Irskoj, Sloveniji i Njemačkoj. Završila je BA studij za predškolski odgoj u Zagrebu i Kulturni menadžment u Zadru te od 2007. radi i kao producentica. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Matija Kralj je video umjetnik i snimatelj koji je diplomirao na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, odsjek novi mediji. Njegov je rad uglavnom usredotočen na dokumentiranje migracijskih tematika, granica i konfliktnih zona. Tijekom posljednje četiri godine pratio je i bilježio migracijski priljev na takozvanoj balkanskoj ruti, sve od slovensko-hrvatske do tursko-sirijske granice. U bliskoj suradnji s Anom Danom Beroš, arhitekticom i kustosicom, sudjeluje u istraživanju Geotrauma u kojem se dokumentira preostala značajnost europskih migracijskih politika (istraživanje na lokacijama – Mardin, Turska; Lezbos i sjeverna Grčka; Lampedusa, Italija; Ceuta, Španjolska; Nova Kladuša; BiH; Šid, Srbija) i njegov utjecaj na suvremena društva.

https://matija-kralj.tumblr.com/

https://vimeo.com/user48667269

O radionici /

Osnovna tema radionice je bavljenje prostorom kroz tri medija – pokret, slika/video i zvuk. Kako promatrati i reagirati na prostor koji nas okružuje, bio on unutarnji ili vanjski, zatvoreni ili otvoreni, prirodni ili urbani?!

Koreografkinje i plesačice Koraljka Begović i Nastasja Štefanić će kroz različite improvizacijske zadatke/igre polaznike učiti o pojmu vlastite kinesfere, odnosu spram prostora u kojemu se nalaze te kako utjeloviti različite prostorne elemente koji ih okružuju (linije u prostoru, oblike, teksture).

Nastasja Štefanić koja je ujedno i glazbenica će s polaznicima raditi na osluškivanju prostora i svog tijela u pokretu te kako prikupljati i snimati različite zvukove oko sebe.

Video umjetnik Matija Kralj polaznike će podučiti osnovama snimanja tijela u pokretu, ali i prostora u kojemu se tijelo kreće.

Cilj ovih zadataka i same radionice je produbiti svijest o sebi i o prostorima u kojima se svakodnevno nalazimo, krećemo se, boravimo. Kao finalni produkt polaznici radionice će snimati vlastita one-take videa.

RASPORED

04.12.2020 IZVEDBA u 19h

RADIONICA : 05.12. 2020. od 16 do 19,30h
09.12. 2020. od 16 do 18h
12.12. 2020. od 16 do 19h

Radionice su namijenjene za sve zainteresirane starije od 16 godina bez obzira na dosadašnje iskustvo u kazališnom izražavanju ili tehničkoj podlozi.

Prijavu na radionicu je potrebno predati do 03.prosinca 23:59 sati putem ovog linka: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSenjKMRAvckTK9gBY5RG5-y_J8cfZrtbUaSZ-lLNGi-busqdw/viewform?usp=sf_link

 

 

Komentirajte