Naslovnica Vijesti Sisak Evo kako je i zašto promijenjen direktor Sisačkog vodovoda

Evo kako je i zašto promijenjen direktor Sisačkog vodovoda

24sata.hr donosi tekst o  zapošljavanju aktualnog direktora Sisačkog vodovoda Peje Trgovčevića, te optužbama bivšeg ravnatelja Igora Rađenovića da je smijenjen jer nije htio provesti protuzakonitu investiciju kao direktor te tvrtke.

Naime, viber poruke koje je 24sata ima na uvidu ukazuju kako je Pejo Trgovčević bio favorit za direktora gradonačelnice Kristine Ikić Baniček.

“Sam onako, infić…Jel došlo šta prijava za direktora Vodovoda, ima li tko tko ti je ok? Pita Ivana Cindrić, predsjednica gradskog vijeća Siska svoju koalicijsku partnericu i gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček (SDP).

Gradonačelnica odgovara: Pejo Trgovčević

I niko se drugi nije prijavio? Znam da si njega htjela, ali mislila sam da će stići još koja prljava,(očito je mislila prijava, op.a) začuđeno opet pita Cindrić. Ikić Baniček odgovara da je stigla još prijava Bojana Dadasovića.” – citira 24sata tu prepisku.

Pejo Trgovčević je ubrzo i izabran za direktora Sisačkog vodovoda, gdje je i ranije bio savjetnik, no ovime je vraćen iz mirovine. Inače, sama smjena Igora Rađenovića bila je iznenađujuća obzirom da su Baničeki i on kumovi. Sada je Rađenović za 24sata rekao kako je smijenjen jer nije htio preuzeti izgradnju zgrade u koju bi se smjestio “Centar dijeljenih usluga”, projekt gradonačelnice koji bi  za sve gradske tvrtke pružao usluge poput računovodstva i financija, IT-a, javne nabave, pravnih i općih poslova, itd. 

U Gradu su zamislili da izgradnju tog Centra sufinancira najviše Sisački vodovod koji je imao određenu količinu novca na računu (Rađenović kaže da je novac čuvao za sufinanciranje planiranih EU projekata), no Rađenović je to odbijao jer, po Zakonu o vodnim uslugama, pružatelji vodnih usluga, što jest Sisački vodovod, ne mogu obavljati druge djelatnosti, kao ni graditi nove nekretnine koje bi kasnije iznajmljivali drugima, što je bila ideja gradonačelnice i njenog tima. 

– Ja sam stajao na putu i odbio provesti nezakonitu investiciju i zato sam smijenjen preko noći i jasnog obrazloženja voljom Ikić-Baniček. Nisam imao mogućnosti iznošenja svoje strane niti na Nadzornom odboru niti na Skupštini – rekao je Rađenović za 24sata.hr.

Plan Ikić Baniček je da sve komunalne tvrtke sudjeluju u financiranju nove zgrade Centra dijeljenih usluga. Vodovod je trebao dati glavninu novca: 9,5 milijuna kuna i postati suvlasnik nove zgrade. A onda bi je iznajmljivao novoosnovanom Centru dijeljenih usluga i od toga vratio investiciju nakon više od 10 godina. Rađenović je to odbio jer  Zakon o vodnim uslugama kaže:

“4) Javni isporučitelj vodnih usluga može davati svoju imovinu u najam, zakup ili davati na toj imovini drugo pravo koje drugog ovlašćuje na korištenje, u vrijeme kada mu ona nije potrebna za obavljanje vodnih usluga ili drugih djelatnosti iz ovoga članka. Javni isporučitelj vodnih usluga može, gdje je to nužno, sklapati i ispunjavati navedene pravne poslove u vidu djelatnosti i pod uvjetom da ne pribavlja novu imovinu u svrhu obavljanja djelatnosti iz ovog stavka. ”

– Više puta sam pokušao objasniti da bi zato investicija bila nezakonita, ali gradonačelnica je ustrajala na svom planu. Trgovčević je obećao da će to provesti, ali to je zakonski nemoguće. Podnio sam tužbu Trgovačkom sudu zbog nezakonite smjene, a razmatram i prijavu protiv gradonačelnice zbog trgovanja utjecajem. Jer ona je prvo raspisala natječaj za novog direktora, a tek iza toga je sazvan Nadzorni odbor koji je trebao odlučiti o mom poslovanju i eventualnoj smjeni. Jasno je da je poslala poruku da sam bivši i da se smjena prihvati jer ona je ta koja je predsjednica Skupštine Vodovoda – kaže Rađenović.

I drugi prijavljeni na natječaj, pravnik Bojan Dadasović, rekao je da je natječaj očito bio reda radi jer se znalo tko će biti izabran. 

– Nisam ni pozvan na razgovor, a nije bilo niti pravnog lijeka za donesenu odluku – rekao je Dadasović.

Ivana Cindrić nije htjela novinarima komentirati ništa.

Gradonačelnica Ikić-Baniček je redakciji 24sata poslala pisani odgovor u kojem kazuje da je Rađenović smijenjen zbog “drastičnog podbačaja u realizaciji planiranih investicija”, te kaže i da su predstavnici Petrinje te općina Martinska Vas i Sunja jednoglasno odlučili o njegovoj smjeni jer nije realizirana niti četvrtina od planiranih 29 milijuna investicija.

– Ja sam kao predstavnica Grada Siska u Skupštini željela najkvalitetniju moguću osobu za realizaciju planiranih investicija i zato je raspisan javni natječaj koji nije obaveza ni prema zakonu niti prema aktima trgovačkog društva – odgovara Ikić Baniček.

– Smatram da izbor najbolje osobe za vođenje trgovačkog društva ne ovisi i ne smije ovisiti o stranačkoj pripadnosti, ideološkoj, vjerskoj, spolnoj ili bilo kakvoj drugoj orijentaciji – nastavlja gradonačelnica koja je za 24sata priznala da je Trgovčević njen osobni izbor. 

– Moj osobni izbor je bila osoba za koju smatram da je najbolja za taj posao. Između inženjera prometa koji se već dokazao kao bivši direktor Vodoopskrbe Kupa i Komunalca, i pravnika, koji je nekada bio član SDP-a, ali nema reference za vođenje velike tvrtke, nije bilo previše izbora. Izabrali smo neosporno stručniju i dokazaniju osobu.Što se tiče vaše smiješne optužbe o “namještanju natječaja”, zar stvarno mislite da mi u Sisku raspisujemo natječaje koje zakonski ne moramo da bi nakon prispjelih prijava između bivšeg člana HSP-a i bivšeg člana SDP-a, natječaj “namjestili” bivšem HSP-ovcu??? Smiješno! Možda smo ipak, ali samo možda, izabrali stručniju osobu nevezano uz njegovu političku pripadnost? Ili je to nemoguće? – poručila je u svom odgovoru Ikić-Baniček.

Komentirajte