Naslovnica Vijesti Sisak Preminuo je Vladimir Pajtlar

Preminuo je Vladimir Pajtlar

Poznati sisački novinar, urednik i publicist Vladimir Pajtlar preminuo je u četvrtak, 19. studenoga, u 79. godini života. Vladimir Pajtlar rođen je u Dvoru na Uni 11. lipnja 1942. godine, školovao se u sisačkoj Gimnaziji nakon čega dobiva zaposlenje u Jedinstvu te ostaje u Sisku.

„Pisanje je moj život, što vele – da se opet rodim bio bih ponovo novinar iako je vrlo naporno i teško bilo, pogotovo kad se u tiskari radilo“- rekao je Vladimir Pajtlar 2016. Večernjem listu nakon što je dobio Nagradu Grada Siska za životno djelo za doprinos u području novinarstva i publicistike.

Vladimir Pajtlar je prvi svoj tekst objavio s 11 godina u Plavom vjesniku.

„Bio je to prikaz mog susreta s vukom na Baniji. Dobio sam honorar od 500 dinara što je bilo puno obzirom je moj otac, kao učitelj, tada imao plaću od 8.000 dinara.“ – rekao je 2016. Pajtlar.

No, u onom “pravom” novinarstvu je od 1961. godine, kada ga je, kao 19-godišnjaka, u zanat uveo tadašnji dopisnik Vjesnika iz Siska Božidar Babić.

„Znao sam pisati, ali svaki zanat ima svoje tajne koje mi je on pokazao“ – opisivao je svoje novinarske dane Vlado koji je cijelu svoju karijeru proveo u sisačkom Jedinstvu.

Uz bazičnu redakciju radio je i za druge medije i novine. Do 1992. godine Jedinstvo i Radio Sisak bili su spojeni, pa je tadašnji novinar radio izvještaje za oba medija. 

„Bio si vozač, nosio fotoaparat, magnetofon, papir i olovku. Kad si došao montirao si prilog, razvijao fotografije i pisao tekst. Sve se radilo i sve se stizalo. Novine nisu nijkad kasnile osim jednom prilikom 1973. kada nije bilo plina za tiskaru u Zagrebu.“ – prisjetio se tih vremena u intervjuu Večernjaku Pajtlar.

Odlaskom u mirovinu 1999. godine više je pažnje posvetio istraživanju. Objavio je zadnjih godina nekoliko publicističkih knjižica o povijesti Siska, među kojima i knjižicu o povijesti poznatog sisačkog restorana Bijela lađa, brodu Biokovo te o prvom letu jedrilice koja je u Sisku 1923. poletjela. S kolegom Zdravkom Strižićem objavio je opširni leksikon novinarstva na području Sisačko-moslavačke županije, a smrt je Vladu prekinula u prikupljanju materijala za još mnoge sisačke priče.

 

Komentirajte