Naslovnica Vijesti Kultura Novi dvobroj časopisa Alternator

Novi dvobroj časopisa Alternator

Iz tiska je u studenom, u nakladi Sisačke udruge za promicanje alternativne i urbane kulture, izašao novi dvobroj međunarodnog časopisa za književnost, kulturu i umjetnost Alternator 1-2 / 2020..

Časopis na opsežnih 220 stranica, osim uobičajenih rubrika poezije, proze i književne kritike, donosi i niz drugih zanimljivih rubrika i priloga. U Tematu broja dio članova uredništva časopisa i još nekoliko uglednih aktera umjetničke scene raspravljaju oko toga ”Što je zapravo alternativa u suvremenoj umjetnosti?”. Rubrika prijevodne poezije donosi pjesme nagrađivanoga čileanskoga autora Enriquea Wintera u prijevodu Željke Lovrenčić, pjesme talijanskoga pjesnika Errija De Luce u prijevodu Tvrtka Klarića te pjesme dvoje ukrajinskih autora Ivana Semesjuka i Jurka Pozajaka u prijevodu Jurija Lisenka. Rubrika ”Razgovor s povodom” donosi opsežan intervju s piscem i novinarom plemenitoga kova Perom Kvesićem. Razgovor je vodio nagrađivani književnik Žarko Jovanovski, ujedno grafički dizajner Alternatora i zamjenik glavnog urednika Siniše Matasovića. U esejistici se sa svoja dva aktualna i provokativna teksta ”A što ćemo s erosom?” te ”Tko je eutanazirao publiku” ističe osebujni Ilija Aščić.

Alternator pri kraju donosi neizostavnu rubriku Sisak i (d)okolica u kojoj se predstavljaju Petrinjka Ines Kosturin te Siščani Petra Sigur i Milan Bradarić. Umjetničke fotografije objavljene u časopisu djelo su Dražena Tirića. Časopis po običaju svojom atraktivnom rubrikom Okom u šaku završava Igor Pernar.

Strip otisnut na stražnjoj stranici korica djelo je sisačkog autora Zijada Zike Fazlića.

Informacije o nabavi časopisa moguće je dobiti na službeni e-mailcasopis.alternator@gmail.com ili na e-mail nakladnika: udruga.skpauk@gmail.com

(Uredništvo: Siniša Matasović, Žarko Jovanovski, Tijana Rakočević, Ilija Aščić, Jurij Lisenko, Zvonimir Grozdić, Magdalena Blažević, Matijas Baković, Dejan Koban)

 

 

Komentirajte