Naslovnica Vijesti Kultura Preminuo istaknuti hrvatski kipar, akademik Ivan Kožarić

Preminuo istaknuti hrvatski kipar, akademik Ivan Kožarić

Istaknuti hrvatski kipar, akademik Ivan Kožarić umro je u nedjelju u 100.godini u Zagrebu, izvijestili su sinoć iz umjetnikove obitelji.

„Naše Sunce vraća se Suncu, njegov sjaj ostaje zauvijek među nama svima. Počivaj u miru, ljubavi naša”, javili su preko društvenih mreža umjetnikov nećak Filip Kožarić i sestra mu Barbara Kožarić Paić.

Ivan Kožarić bio je već neko vrijeme bolestan, a preminuo je u stotoj godini života. Bio je jedan od najvećih hrvatskih umjetnika svih vremena.

Kiparstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu upisuje 1943., a diplomirao je 1947. Godine 1949. završava specijalku kod prof. Antuna Augustinčića, a izlagati počinje 1953., samostalno od 1955. godine.

Ivan se često vraćao Sisku gdje je održavao odlične veze sa Slavom Strieglom, Želimirom Janešom i Ivicom Antolčićem, ali i drugim umjetnicima. Bio je 1953. godine na prvoj poslijeratnoj skupnoj izložbi sisačkih likovnih umjetnika održanoj u prostorijama tadašnjeg Doma kulture zajedno sa Želimirom Janešom, Zdenkom Gradišem, Gabrijelom Kolar, Mariom Petrićem i Slavom Strieglom. Sudjelovao je u razvoju Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak gdje je bio član Stručne komisije, ali i gostujući umjetnik 1972. godine. U Sisku mu stoje i dvije skulpture na otvorenom – „Antipodi“ ispred ulaza u tvornicu Željezara (1972.) s kojom je praktički započela prića o Željezarinoj likovnoj koloniji i „A. G. Matoš“ na Šetnici uz rijeku Kupu (1992.) ispred kuće u kojoj je živio s obitelji.

Komentirajte