Naslovnica Vijesti Sisak Projekt SuPER aktivan u lokalnoj zajednici

Projekt SuPER aktivan u lokalnoj zajednici

Podrška, razvoj tolerancije i podržavanje kulture mira i dijaloga u suvremenom društvu kada su migracije stanovništva svakodnevna pojava od iznimnog su značenja.

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ uključila se je u provedbu projekata usmjerenih smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina putem projekta SuPER – susreti podrške, edukacije i rada koji je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.

Projektom SuPER dajemo doprinos integraciji osoba koja su pod međunarodnom zaštitom i žive na području Siska i okolice u smislu pružanja susreta podrške, edukacije i rada kako bi što samostalnije i sigurnije funkcionirali u lokalnoj zajednici, a ostvarena postignuća predstavili bi i na području Kutine, sa svrhom uspostave sličnih aktivnosti u nekom od budućih projektnih djelovanja – pojasnila je voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

U sklopu ovog projekta provode se odnosno planiraju se provoditi slijedeće aktivnosti: kreativne radionice, male kulinarske radionice, mala škola fotografije, susreti podrške i emotivnog osnaživanja – razgovori, provođenje vremena u raznim životnim aktivnostima, organiziranje zajedničkih edukativno-socijalizacijskih izleta, sudjelovanje na raznim društvenim manifestacijama u zajednici i dr.

Kao osobito važna aktivnost za što kvalitetniji i sigurniji život u sadašnjosti i budućnosti je početak programa obrazovanja, točnije učenje hrvatskog jezika u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Zagreb.

Voditeljica projekta Poredoš Lavor istaknula je kako im je drago što imaju priliku provoditi upravo one meke socijalne vještine koje dodatno ohrabruju i povezuju ljude, a to se odnosi na održavanje kreativnih radionica, tematskih razgovaraonica, malih kulinarskih susreta, posjeta kazalištu, druženja i sl. Raduje nas što smo ostvarili odličnu suradnju s Kazalištem Kristalna kocka vedrine i zahvaljujući njihovoj naklonjenosti možemo besplatno posjećivati kazališne predstave, te Centru igre Korak po korak putem kojeg ostvarujemo susrete s djecom iz obitelji osoba pod međunarodnom zaštitom.

Informiranje i senzibiliziranje zajednice kontinuirano provode, te su tako do sada posjetili Centar za socijalnu skrb Hrvatska Kostajnica, Općinu Lekenik i Majur, Knjižnice i čitaonice u Majuru, Sunji, Hrvatskoj Kostajnici, Kutini. Lekeniku i Popovači.

Potreba za susretima ukazuje na postojanje interesa za razgovore o ovim životnim temama jer su migracije stanovništva konstantne i sve više prisutne u svim krajevima svijeta, te se na globalnoj, a shodno tome i lokalnoj razini očekuje dodatni senzibilitet i prilagodba na životne okolnosti u kojima sve više imamo novih susjeda s kojima je važno ostvariti socijalno povjerenje i suživot.

Želite li biti uključeni u naše projektne aktivnosti, te djelovati informativno i tolerantno u zajednici -kontaktirajte voditeljicu projekta dr. sc. Dašu Poredoš Lavor na broj mobitela 098 376 414 ili na e-mail: dasa.poredos@sk.t-com.hr – poručuju iz Građanske inicijative.

Kako saznajemo Građanska inicijativa u suradnji s Gradskom tržnicom Sisak, te drugim partnerima i suradnicima (Projekt građanskih prava PGP Sisak i Centrom za kulturu dijaloga iz Zagreba) u nadolazećem razdoblju planira obilježiti Svjetski dan tolerancije, te tako dodatno informirati i senzibilizirati građane na podršku i suživot.

 

Komentirajte