6.7 C
Sisak
Ponedjeljak, 18 listopada, 2021

Ivan Celjak s generalnim direktorom Hrvatskih voda o sisačkoj vodoopskrbi

- Marketing-spot_imgspot_img

Saborski zastupnik Ivan Celjak (HDZ) sastao se s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem. Teme razgovora bili su:

– sustav odvodnje i mogućnosti poboljšanja sustava vodoopskrbe u okviru projekta Sisak 2,
– potreba poboljšanja postojećeg sustava isporuke vode,
– mogućnost sanacije klizišta u Petrinjskoj ulici u Sisku,
– čišćenje kanala na području grada Siska,
– crpna stanica u Preloščici.

“Bez obzira na najave iz Sisačkog vodovoda i Grada Siska da će izgradnja infrastrukture u okviru projekta Sisak 2 početi 2019. a završiti 2023., projekt Sisak 2 još je, nažalost, u ranoj fazi. U najboljem slučaju projekt će biti prijavljen na sredstva EU u financijskom razdoblju 2021.-2027., što znači da će, u najboljem slučaju, sredstva biti odobrena 2022. Međutim, trošak sanacije magistralnog cjevovoda, na kojem se dogodio puknuće prošli tjedan, nije prihvatljiv trošak u okviru projekta Sisak 2. Magistralni cjevovod dijelom prolazi ispod miniranog područja a dijelom, iznad magistralnog cjevovoda, nalaze se građevinski objekti. Grad Sisak i Sisački vodovod nisu smjeli propustiti prijaviti rekonstrukciju cjevovoda na Fond za oporavak i otpornost.” – rekao je Celjak nakon sastanka istaknuvši kako zadnji slučaj s velikim puknućem na cjevovodu, kojim je veći dio grada bio bez vode ili je bila otežana opskrba vodom, uključujući Bolnicu, škole, vrtiće, pokazuje da Sisak mora imati plan intervencije za hitne sanacije.

“Svjesni smo dotrajalosti sustava vodovodne infrastrukture i treba nam biti jasno koji su prioriteti ulaganja.
Na žalost niti jedna vlast nije rješavala probleme “pod zemljom” jer se takva rješenja “ne vide” i ne osiguravaju “političke bodove”. Ovo puknuće je bilo upozorenje da je osnovna infrastruktura dotrajala i da je krajnje vrijeme da se obnovi. U suprotnom će biti još lomova i sanacija, te će biti ugrožena isporuka vode.” – zaključuje Ivan Celjak.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti