Naslovnica Vijesti Sisak Preminuo je Marijan Crtalić

Preminuo je Marijan Crtalić

U ponedjeljak je iznenada, u 52. godini života, preminuo sisački akademski slikar i multimedijalni umjetnik Marijan Crtalić.

Marijan je rođen 8. svibnja 1968. u Sisku. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1992. godine u klasi profesora Vasilija Jordana. Iako je bio vrsan slikar, u njegovom opusu glavninu umjetničkog izražavanja imale se ambijentalne instalacije, fotografije, video, a posebno performansi po kojima je i biio poznat.

Upornim i dosljednim kritičkim pristupom društvenim problemima profilirao se kao jedan od najistaknutijih predstavnika novijeg umjetničkog aktivizma u Hrvatskoj.

Iako je uglavnom živio i radio u Zagrebu, zadnje mjesece svog života proveo je u svom rodnom gradu Sisku oko kojeg je i razvio veliki dio svog opusa. 2007. godine je pokrenuo projekt Nevidljivi Sisak iz kojeg su se razvili projekti Mogućnosti otpora, Aktivna memorija i festival Željezara.

Bio je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada.

2000. pobjednik 1. Salona mladih u Sisku;
2000. pobjednik 26. Salona mladih u Zagrebu – rad Moj život moja umjetnost;
2002. nagrada AICA na 36. Zagrebačkom salonu za rad Vražje sjeme (****je i kajanje);
2009. nagrada publike na Fibula film festivalu, Sisak za dokumentarni film “Industrijski raj”;
2010. druga nagrada T-HT@MSU, Zagreb za rad “Nevidljivi Sisak – Fenomen Željezara”

Komentirajte