Naslovnica Vijesti Sisak Korona krizi unatoč sisačke tvrtke i dalje rade – CE-ZA-R Ljevaonica Felis

Korona krizi unatoč sisačke tvrtke i dalje rade – CE-ZA-R Ljevaonica Felis

Koronakrizi unatoč sisačke tvrtke i dalje rade. U krugu Južne industrijske zone u Sisku tako djeluje pet tvrtki iz C.I.O.S. grupacije. C.I.O.S. u Sisku djeluje od 2001. godine, a u Sisku i okolici radi i živi 90-ak zaposlenika članica C.I.O.S. grupacije. Iako je ovo vrijeme koronavirusa uvelo novosti, i stvorilo problema u poslovanju mnogih tvrtki, C.I.O.S-ove rade i dalje punom parom.

Jedna od njih je tvrtka CE-ZA-R Ljevaonica Felis.

U Felisu, još jednoj tvrtki iz C.I.O.S grupacije koja djeluje u Sisku, zaposleno je 18 ljudi. Nekad se u Felisu radilo u tri smjene. Proizvodilo se na dvije elektrolučne peći, radili se odljevci različite kvalitete i namjene.

Od 1954. godine na sadašnjoj lokaciji, u južnoj industrijskoj zoni, djeluje ljevaonica čelika. Nekad u sklopu Željezare Sisak, posljednjih 20 godina ljevaonica posluje kao integralni dio CIOS grupe. Tijekom svih tih 66 godina djelovanja ljevaonica se prilagođavala zahtjevima tržišta usvajajući nove proizvode i tehnologije te stvarajući nova specifična znanja o proizvodnji odljevaka. Proizvode koji se mogu proizvesti u ljevaonici nije ih moguće proizvesti nigdje u Hrvatskoj. Radi se o odljevcima specijalne namjene iz legiranih čelika.

„Felis je dokaz kako bez znanja ne ide i da Vam mogu uzeti sve ali znanje ostaje i uvijek vrijedi. Ljevaonica je niknula na znanju Željezarina instituta, proizvod je Željezarine pameti, a opstala do danas zahvaljujući razumijevanju i pomoći sadašnjeg vlasnika. Visoka kvaliteta certificiranih proizvoda osigurala je opstanak proizvodnje kroz iznimno teška vremena za tu proizvodnju, kad su mnoge ljevaonice „ stavile ključ u bravu“. Nažalost, globalizacija je dovela do veliki poremećaja na tržištu. Tržište je preplavljeno nekvalitetnim odljevcima, a kako se danas više gleda na cijenu, a manje na kvalitetu, osobito u“ nerealnom“ sektoru, ljevaonica je svedena na djelatnike „ univerzalce“ koji prekrivaju više radnih jedinica i poslova. No, usprkos svemu ljevaonica ima punu zaposlenost, uz kronični nedostatak stručnih radnika .“ – napominje Boro Mioč, predstavnik C.I.O.S.-a u Sisku.

„ Lijeva se najviše „ šrederski program“ (obloge i čekiće za šredere), te odljevci za za kemijsku industriju, a kapacitet se popunjava izvozom .“ – dodaje Mioč.

 

Komentirajte