Naslovnica Crna kronika Četvorka iz BiH u pritvoru zbog prijevoza ilegalnih migranata

Četvorka iz BiH u pritvoru zbog prijevoza ilegalnih migranata

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku je 17. listopada 2020., povodom kaznene prijave Policijske uprave sisačko-moslavačke, ispitalo četvoricu državljana Bosne i Hercegovine (1990., 1973., 1975. i 1984.) i donijelo rješenje o provođenju istrage protiv četvorice osumnjičenika zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavak 1. Kaznenog zakona.

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 15. listopada 2020., nakon međusobnog prethodnog dogovora i dobivenih uputa od organizatora ilegalnog prebacivanja ljudi kroz teritorij Republike Hrvatske, u nakani da se okoriste za dosad neutvrđeni novčani iznos, u okolici Lipovljana u unajmljeno kombi vozilo preuzeli državljane Bangladeša i Pakistana, znajući da su oni nezakonito ušli na područje Republike Hrvatske. Osnovano se sumnja da ih je potom prvookrivljeni 30-godišnjak kombi vozilom prevozio autocestom A3 u smjeru Zagreba, dok su se drugookrivljeni 47-godišnjak, trećeokrivljeni 45-godišnjak i četvrtookrivljeni 36-godišnjak kretali osobnim vozilom ispred njega kao tzv. prethodnica, kako bi osigurali prvookrivljeniku neometan prolaz i s njim razmjenjivali informacije o policijskim ophodnjama na cesti. Policijski službenici zaustavili su oba vozila nedaleko čvora Popovača i uhitili okrivljenike.

Nakon provedenog ispitivanja, ovo državno odvjetništvo predložilo je sucu istrage nadležnog suda određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela (članak 123. stavak 1. i 3. Zakona o kaznenom postupku) koji je sudac istrage prihvatio i odredio im istražni zatvor iz navedenih osnova.

Komentirajte