Naslovnica Vijesti SMŽ Rosavec: “Što bi bilo da sam mještanima uskratio to veselje, ili da...

Rosavec: “Što bi bilo da sam mještanima uskratio to veselje, ili da sam jedini stavio masku?”

U Sisačko-moslavačkoj županiji raste broj novozaraženih koronavirusom – u četvrtak ih je bilo 49 pa su na proširenoj sjednici Županijskog stožera Civilne zaštite dogovorene i dodatne mjere zaštite, piše Hina.

U dosadašnjem žarištu – Popovači stanje se stabilizira, a sada je žarište u Sisku.

Kako je na konferenciji za novinare nakon sjednice rekao župan Ivo Žinić, na usvajanje Nacionalnom stožeru podnosi se prijedlog koji se odnosi za zabranu izlazaka korisnika iz domova za starije i nemoćne te iz drugih ustanova socijalne zaštite.

Također je propisana procedura za one koji organiziraju javna okupljanja i događanja s više od 50 osoba. Tada se treba putem Centra 112 uputiti pisani zahtjev prema Stožeru civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije. U zahtjevu je potrebno navesti mjesto i datum održavanja, broj očekivanih osoba i kontakt osobu zaduženu za organizaciju te zahtjev treba dostaviti pet dana prije zakazanog termina održavanja. Po primitku navedenog zahtjeva, njega razmatra nadležna epidemiološka služba, u ovom slučaju Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije koji će, prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji, dati svoje mišljenje o mogućnosti prihvaćanja ili odbijanja navedenog zahtjeva koji će se tada opet putem Centra 112 uputiti podnositelju.

Rečeno je i kako se epidemiološka situacija u Popovači normalizirala te kako će se nužne mjere za područje Popovače biti stavljene van snage.

Također je dogovoreno da se u gradovima i općinama osiguraju izolacijske jedinice za zaražene osobe bez simptoma. Dosad je jedina takva jedinica bila u Ravniku, na području Popovače, ali ona više ne može zadovoljiti potrebe.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Inoslav Brkić potvrdio je da broj oboljelih raste te da je virus ušao i u dva doma za starije i nemoćne.

“Srećom, radi se o malom broju oboljelih. Dvije osobe su pozitivne u domu u Sisku, jedna u Petrinji. U Sisku smo završili kompletno testiranje, danas je zadnjih 133 briseva poslano za Zagreb, u Petrinji smo testiranje počeli i obradit ćemo ga zaključno sa subotom”, kaže dr. Inoslav Brkić, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

U samoizolaciji su i učenici pet razrednih odjela sisačkih osnovnih škola, ali očekuje se normalizacija stanja. U sisačkoj Općoj bolnici, kako je rekao, zaražene su tri medicinske sestre i jedan liječnik, a u samoizolaciji je 39 djelatnika. Također je rekao kako stižu prve količine cjepiva protiv gripe, ukupno 19.100 doza, te je pozvao građane da se cijepe. Za suzbijanje covida-19, zaključio je, djelotvorne su i jednostavne mjere kao što su držanje distance i nošenje zaštitne maske.

Sjednicu je, nakon što mu je istekla samoizolacija, vodio načelnik Županijskog stožera Roman Rosavec, čija je nazočnost na nedavnom skupu u Gornjoj Jelenskoj, iz koje je krenula zaraza popovačkim krajem, izazvala pozornost javnosti.

Na pitanje novinara je li tom prilikom pogriješio jer nije intervenirao, podsjetio je na tijek događaja.

“Jesam, pogriješio sam što se nisam pridržavao epidemioloških mjera”, rekao je Rosavec.

Dodao je da se skup koji se dugo pripremao i mnogo značio za taj kraj održao u posebnim uvjetima, a zbog kiše je hitno premješten u dvoranu, za što nije tražena dozvola epidemiološke službe. Na skupu je, kako je rekao, u punoj dvorani bilo više zaraženih osoba.

“Što bi bilo da sam mještanima uskratio to veselje, ili da sam jedini stavio masku?” upitao je Rosavec. Dodao je kako je on bio negativan i nije bio prenositelj zaraze jer je nakon službenog dijela napustio skup.

Komentirajte