Naslovnica Vijesti Sisak Saznajte tko su doule, žene koje porod čine lakšim, a od sada...

Saznajte tko su doule, žene koje porod čine lakšim, a od sada je jedna i u Sisku!

Siščanka Paula Devčić postala je prva sisačka Doula. To je i povod da kroz razgovor s Paulom pojasnimo značenje te riječi.

Što je zapravo – Doula?

Paula: Naziv doula grčkog je podrijetla i njezino doslovno značenje je “ona koja služi ženu”.
Doule su osobe koje kontinuirano pružaju emocionalnu i fizičku podršku majkama prije, tijekom te nakon poroda.
Zapravo svakoj ženi, ali i njezinom partneru, pokuša osigurati jednu drugačiju perspektivu tog najljepšeg ali i najizazovnijeg životnog razdoblja.

Zašto ste postali doula?

Paula: Kada sam ostala trudna počela sam istraživati svoje tijelo i svijest, ali tek nakon poroda shvatila sam kolika moć mi je kao ženi data. Naučila sam obgrliti svoje mane i vrline i to je bio težak put koji je trajao od rasta mog sina u mome trbuhu do njegova prva rođendana. Skoro dvije godine života moga sina za kojeg sam na kraju shvatila da me upoznao sa samom sobom. Moj porod u Sisačkoj bolnici je bio traumatičan, utjecao je na moj pogled cijele te priče koja je trebala biti najljepši dio moga života. Istražila sam sve što sam trebala znati nakon što moje dijete dođe na svijet, ali malo sam o tome znala što će se dešavati tokom samog poroda. Nakon mog poroda počela sam istraživati što porod je i kako on nastupa jer jednostavno nisam htjela vjerovati da donošenje novog života na svijet treba izgledati tako traumatično. Počelo je po internetu, od stranice do stranice dok nisam došla do stranice carriagehousebirth i tako saznala za doule. Bila sam oduševljena, unijela se u sve misleći kako ću biti prva u Hrvatskoj koja o tome nešto zna – ali bila sam u krivu. Saznala sam za Hrvatsku udrugu doula, trebalo mi je malo vremena za skupiti sve što mi je trebalo za upis ali sam se prvom prilikom prijavila na tečaj. Iako sam bila sva ushićena kako ću baš ja biti ta prva koja će krenuti ka mijenjanju pogleda o porodu bila sam jako sretna i uzbuđena jer to već postoji kod nas – što znači da je već krenulo i to me ispunilo, i još ispunjava nekakvom nadom i zadovoljstvom.
Uživala sam zamišljajući se kako pružam podršku ženama u tranzicijskom periodu života. Vidjela sam se kao pomoć nečijeg osobnog rasta iz žene u majku, kako ja volim reći – majku svoga djeteta i majku svoga tijela.
Osoba sam koja ne voli osude, vjeruje da svaka osoba zna najbolje za sebe i zato sam znala da sam ja pravi odabir za ovaj posao, pomoći majci da pronađe odgovore u sebi što ONA želi i što je najbolje baš za NJU. Htjela sam biti dio priče u kojemu mi žene volimo to što jesmo, pronaći pravi način za voljenje kroz nas i kroz brigu o našem djetetu. Odlučila sam biti porodna i post partum doula, što znači da sam tu za vas za pripremu na porod i ako me želite prisutnu na njemu – tu sam.
Također nakon poroda dok ste doma sa svojim djetetom ja sam tu za vas da nazovete, pozovete da pričamo i da vam olakšam vaš oporavak. Stvoreni smo da podržavamo jedni druge, da si olakšamo i da se osvijestimo međusobno o snazi koja je skrivena u nama – u svima nama je, samo ju trebamo pronaći.
Sada jesam dio te priče, još ne tako svjesna ostvarenja svojih snova krećem polako na put svog doulanja.

Kako postati doula te kolika je cijena koju žena plaća za pomoć doule? Može li se dobro živjeti od tog zanimanja u Hrvatskoj?

Paula: Da bi postali doula važno je da prođete osnovnu edukaciju, a nakon nje se kreće u praksu s doulom mentoricom te prolazite kroz certifikacijski proces.
Da bi prošli Temeljnu doula obuku, koja se održava jednom do dva puta godišnje, morate biti punoljetni i to je jedini uvjet, za daljnje bavljenje ovim poslom važna je certifikacija i vodstvo mentora.
Cijene se razlikuju, iako pokušavamo imati iste cijene da bi nas majke birale radi nas, a ne radi manje cijene. Moj poziv je da vam pomognem otkriti snagu koja se krije u vama, da vam pomognem suočiti se sa strahom od boli te da spremne krenemo na put ljubavi. 

Paula Devčić nam je osigurala i izjavu doule Anite Budak, koordinatora rada u Hrvatska udruga doula.

“U Zagrebu se cijene za usluge doule kreću oko 3000-4000 kn. Teško je živjeti život konstantno on-call, a to doule jesu. Mi smo tu u svako doba dana ili noći, bio blagdan ili rođendan našeg djeteta ako se bavimo ovim poslom rodilja nam je na prvom mjestu. To znači da one kolegice koje imaju stalan posao mogu si dozvoliti tek nekoliko poroda kroz godinu, a one koje se time profesionalno bave, moraju imati dobar sustav podrške doma. Doule nemaju radno vrijeme i kada odemo na porod nikada ne znamo kad ćemo se vratiti, možda za par sati, možda za par dana. Takav način života nije jednostavan, pa nije neobično što ima tek pet do šest profesionalnih doula u Hrvatskoj. Udruga bavi se ovim pitanjem i trudi se podržavati doule različitim programima podrške, kako bi se lakše nosile s neizvjesnošću ovog poziva. Cilj udruge je da se članice ostvare i oblikuju u autentične doule koje pridonose svojoj lokalnoj zajednici na najbolji mogući način – podrškom majkama.” – pojasnila je za sisak.info Anita Budak – doula i koordinator rada u Hrvatska udruga doula.

Komentirajte