Naslovnica Vijesti Kultura Izložba “Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti” u Gradskom muzeju Sisak

Izložba “Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti” u Gradskom muzeju Sisak

Izložba “Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti” bit će otvorena u srijedu, 7. listopada 2020. u 20 sati u Gradskom muzeju Sisak, Ulica kralja Tomislava 10, Sisak. Moći će se pogledati do 30. siječnja 2021. godine.

Kako se malo brončanodobno naselje, nastalo krajem drugog tisućljeća prije Krista neposredno prije ušća rijeke Kupe u Savu, preobrazilo u jedan od najvažnijih željeznodobnih centara u međuriječju Save i Drave, a koje je u antičkim pisanim izvorima zabilježeno pod imenima Segestika i Siscija?

Odgovor na to pitanje ponudit će izložba Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti koja će široj javnosti predstaviti nastanak, razvoj i kulturnu dinamiku ovog iznimnog naselja, svakodnevni život njegovih stanovnika, njihovu nošnju i ratničku opremu, prehranu, kao i gospodarske i trgovačke aktivnosti te duhovni život.

Predmeti koji se čuvaju u zbirkama Arheološkog muzeja u Zagrebu i Gradskog muzeja Sisak, popraćeni rezultatima suvremenih arheoloških istraživanja, omogućili su uvid u kontinuirani razvoj sisačkog pretpovijesnog naselja tijekom cijelog prvog tisućljeća prije Krista, sve do 35. godine pr. Kr. Tada ovo naselje, smješteno na strateškom položaju ključnom za prodor u Panoniju, osvajaju rimske legije predvođene Oktavijanom, budućim carem Augustom, te ono postaje važno vojno uporište, a kasnije i slavni rimski grad Siscija.

Ova će izložba predstaviti dvjestotinjak arheoloških predmeta, ali i brojne ilustracije, rekonstrukcije i audiovizualne materijale kojima će se pokušati dočarati život stanovnika Segestike i Siscije.

Autor izložbe je Ivan Drnić, kustos Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Komentirajte