Naslovnica Vijesti Kultura Dani industrijske baštine grada Siska od 11. do 21. rujna

Dani industrijske baštine grada Siska od 11. do 21. rujna

Ovogodišnji Dani industrijske baštine grada Siska održat će se od 11. do 21. rujna, a Sisački festival piva 12. rujna. Programe ovih manifestacija na današnjoj su konferenciji za novinare u dvorištu Holandske kuće predstavili ravnatelj Gradskog muzeja Sisak Vlatko Čakširan, direktorica Turističke zajednice grada Siska Mirjana Lahovsky-Žličarić i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Gradski muzej Sisak u suradnji s partnerima te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Siska već osmu godinu za redom organizira ovu jedinstvenu manifestaciju u hrvatskim okvirima, a 8. Dani industrijske baštine grada Siska po prvi puta će se održati u prostoru Info-centra industrijske baštine Holandska kuća, koji je od konca prošle godine postao središnji prostor prikupljanja i interpretacije industrijske baštine. 8. Dani industrijske baštine započet će 11. rujna u u Holandskoj kući izložbom doniranih i otkupljenih predmeta industrijske baštine i nastavit će se promocijom priručnika koji na popularan način ukazuje na ono što bi se trebalo prikupljati, jer industrijska baština nisu samo pogoni i postrojenja. Kao i prethodnih godina, 12. rujna bit će organizirana Ruta sisačkih pivovara, od stare pivovare u Boškovićevoj ulici do nove pivovare u Gundulićevoj ulici. U 17 sati na Šetnici Slave Striegla započet će 6. Sisački festival piva, koji se ove godine organizira u sklopu Dana industrijske baštine te se tako evocira i uspomena na sisačku pivarsku tradiciju koja je započela prije 165 godina u pivovari u Boškovićevoj ulici, gdje je pivo radio doseljeni Čeh Novak, a njegova pivovara je danas najstariji industrijski objekt u gradu.

Na ovogodišnjem Sisačkom festivalu piva predstavit će se desetak craft pivara među kojima su i sisački crafteri. Uz pivo i bogatu gastro ponudu Siščani i svi drugi gosti moći će uživati u koncertima Bluzy Threesome, Pocket Palma i Picksiebnera, a neće nedostajati ni zabave za najmlađe. S pristaništa kod Malog kaptola u 16 i 18 sati vozit će brod Juran i Sofija sa zaustavljanjem kod utvrde Stari grad. Organizatori naglašavaju kako su poduzeli sve potrebno vezano za postojeću epidemiološku situaciju.

Dani industrijske baštine nastavit će se 18. rujna izložbom pod nazivom Industrijska baština Sisak – Rijeka u Gradskom muzeju Sisak u suradnji s partnerom Foto galerijom „Siscia obscura“, zatim 20. rujna Biciklijadom po industrijskoj baštini u suradnji s partnerom BK „Roda“ Sisak, 21. rujna prezentirat će se Katalog uređaja Zbirke Kraker u Holandskoj kući, gdje će se i od 11. do 20. rujna održavati radionice pod nazivom Dobra industrija namijenjene djeci školskog i predškolskog uzrasta.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček naglasila je jedinstvenost manifestacije koja doprinosi identitetu grada i svake se godine nadograđuje novim sadržajima, važnost obilježavanja tradicije proizvodnje piva u Sisku koja se obogaćuje današnjom proizvodnjom craft piva u Sisku te pozvala sve Siščane i sve druge goste da posjete 8. Dane industrijske baštine i 6. Sisački festival piva.

PROGRAM

Petak, 11.9.2020. 19 sati Holandska kuća Rimska 10, Sisak
IZLOŽBA / Što je industrijska baština?
PROMOCIJA / Priručnik za prikupljanje predmeta industrijske baštine Siska
Potaknuti otvorenjem Info-centra industrijske baštine – Holandska kuća, kao središnjim prostorom za interpretaciju industrijske prošlosti Siska, i željom da se prikupi što više predmeta koji su vezani uz tu prošlost, nastala je ideja za izložbu „Što je industrijska baština?“. Izložbom će se prezentirati donirani i otkupljeni predmeti industrijske baštine vezani uz povijest grada Siska, a sklopu otvorenja predstavit će se i Priručnik o prikupljanju predmeta industrijske baštine Siska koji na popularan način ukazuje na ono što bi se trebalo prikupljati s ciljem očuvanja bogate baštine grada. Raznolikost prikazanih predmeta ukazuje na bogatu industrijsku proizvodnju te intenzivan gospodarski razvoj grada i njegove okolice od kraja 19. stoljeća do današnjeg vremena.
AUTOR: dr. sc. Vlatko Čakširan

Subota, 12.9.2020. 15 sati Ulica Ruđera Boškovića b.b.
OBILAZAK / Ruta sisačkih pivovara
Ruta sisačkih pivovara kreće kod Stare pivovare u Ulici Ruđera Boškovića b. b., a završava obilaskom podruma Nove pivovare u Ulici Ivana Gundulića. Cilj obilaska je ukazivanje na bogatu pivarsku tradiciju grada koja seže od 1855. godine.
ORGANIZATOR: Gradski muzej Sisak

Subota, 12.9.2020.
17 sati Šetnica Slave Striegla
VI. SISAČKI FESTIVAL PIVA
U centru grada Siska posjetitelji će na jednom mjestu moći kušati i kupiti vrhunska piva proizvedena s posebnom ljubavi od strane malih domaćih craft pivara, upoznati pivare i naučiti detalje o samoj proizvodnji piva. Festivalom se nastoji evocirati uspomena na pivarsku tradiciju grada koja svoje početke ima u 1855. godini, a ujedno se potiču društvene i gospodarske aktivnosti u kontekstu proizvodnje craft piva te razvoja lokalnog gospodarstva. Prva sisačka pivovara danas je najstariji industrijski objekt u gradu te je još uvijek u većoj mjeri očuvan i prenamijenjen.
ORGANIZATOR: Turistička zajednica grada Siska, Grad Sisak i Gradski muzej Sisak

Petak, 18.9.2020. 19 sati Gradski muzej Sisak, Tomislavova 10, Sisak
IZLOŽBA / Industrijska baština Sisak – Rijeka
U sklopu manifestacije „8. Dani industrijske baštine grada Siska“ , Foto klub „Siscia Obscura“ i Gradski muzej Sisak organizirat će 7. put za redom izložbu na temu industrijske baštine. Izložba je rezultat suradnje fotografa iz gradova Rijeke i Siska. U sklopu projekta Sisak će ugostiti dva fotografa iz Rijeke, Borislava Božića i Petra Trinajstića, koji će fotografirati baštinu Siska, a Rijeka će ugostiti dvije fotografkinje iz Siska, Irmu Podoreški i Lornu Kijurko, koje će fotografirat industrijsku baštinu Rijeke. Nakon odabira radova, prva će zajednička izložba biti organizirana u Sisku, 18. 9. 2020., a nakon toga i u Rijeci. Na taj će se način sisačka i riječka industrijska baština staviti u širi kontekst te izaći izvan okvira lokalne sredine. Cilj ove izložbe je popularizacija industrijske baštine, fotografske djelatnosti i povezivanje gradova Siska i Rijeke.
AUTORI: Irma Podoreški, Lorna Kijurko, Borislav Božić i Petar Trinajstić

Nedjelja, 20.9.2020. 10 sati Sisak
OBILAZAK/ Biciklijada po industrijskoj baštini Razgledavanje započinje ispred zgrade Mali kaptol, Rimska ulica bb, prema unaprijed dogovorenoj ruti koja će se protezati oko 20 km po gradu i njegovoj okolici. Obilazak uključuje: Gradsku munjaru, Staru i Novu pivovaru, Domobransku vojarnu, Upravnu zgradu Shella, radničko naselje Željezare Sisak s Parkom skulptura, te Visoke peći Željezare Sisak. Događanje ima za cilj poticanje razvoja turističkih kapaciteta grada kroz industrijsku baštinu te cikloturizam.
ORGANIZATOR: Turistička zajednica Grada Siska, Gradski muzej Sisak i BK Roda Sisak

Ponedjeljak, 21.9.2020. 19 sati Holandska kuća Rimska 10, Sisak
PREZENTACIJA/ Katalog uređaja Zbirke Kraker Katalogom je predstavljena zbirka sisačkog kolekcionara Velimira Krakera koja obuhvaća fonografe, gramofone i radio-aparate, a smješteni su u prostoru Holandske kuće. Bogata ostavština navedenog kolekcionara predstavlja pregled razvoja prenositelja zvuka od početka 20. stoljeća do 1950-ih godina.
AUTOR: mr. sc. Predrag Jelić, dipl. ing

11.-20.9.2020. Holandska kuća Rimska 10, Sisak RADIONICE/ Dobra industrija VIII
Radionica je namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta s ciljem razvijanja svijesti o važnosti očuvanja industrijske baštine. Sudjelovanje je potrebno prethodno najaviti Gradskom muzeju Sisak pozivom na telefon 044/811-811.
ORGANIZATOR: Gradski muzej Sisak

Komentirajte