Naslovnica Vijesti Sisak Počela nova školska godina

Počela nova školska godina

U svih devet sisačkih osnovnih škola danas je započela nova školska godina po modelu A, što znači da je nastava u školskim klupama započela za 3.030 osnovnoškolaca, od čega je 358 prvašića. Nastava u školama je prilagođena propisanim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja, privremeno je prenamijenjen prostor, organiziran je rad u dvije smjene i produženi boravak gdje je potrebno, utvrđen je protokol kretanja i ulaska u prostore škola, prijevoz učenika, serviranje školske prehrane, čišćenje i dezinficiranje.

Zadovoljstvo obavljenim pripremama za početak nove školske godine izrazila je i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, koja je prisustvovala dočeku prvašića u OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće.

– Učinili smo sve kako bi današnji dan, kao i svi drugi dani u ovoj školskoj godini protekli maksimalno sigurno. Sve škole su organizirale nastavu tako da se poštuje razmak, osigurano je dovoljno dezinfekcijskih sredstava i djeca ne moraju nositi maske. Komunalac je dezinficirao sve površine ispred škola na kojima će se djeca danas kretati. Bilo je posebno emotivno družiti se s prvašićima i njihovim roditeljima na ovaj njima iznimno važan dan, svim prvašićima puno uspjeha u školovanju, a vozače podsjećamo da narednih dana obrate posebnu pažnju na najmlađe sudionike u prometu, istaknula je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Prema riječima ravnateljice OŠ Budaševo-Toplovac-Gušće Mirele Maričević, učinjeno je sve sukladno uputama nadležnih, postoji dovoljan razmak, prostori su dezinficirani i djeca ne moraju nositi maske niti u jednoj učionici, a nastava će se odvijati onako kako je prirodno u kontaktu s učiteljima.

– Djeca su oduševljena što su ponovno u školskim klupama, a u školi imamo sve što je potrebno zahvaljujući i velikoj podršci osnivača Grada Siska, rekla je ravnateljica Mirela Maričević.

I ove školske godine za sve sisačke osnovnoškolce udžbenike je osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a Grad Sisak osigurao je radne bilježnice i ostala sredstva. U OŠ Budaševo-Toplovac-Gušće uređena je i nova kuhinja, u vrijednosti milijun kuna, pa će svi učenici te škole, kao i u drugim školama, dobivati zdravi topli obrok temeljen na Healthy Meal Standardu.

U OŠ Viktorovac i područnoj školi Topolovac počinje ugradnja energetski učinkovite rasvjete, vrijednost tih radova je 845.000,00 kuna, a nakon te dvije škole radovi se nastavljaju i u drugim školama. U OŠ Ivana Kukuljevića dovršava se lift, koji će omogućiti bolju pristupačnost.

Župan Ivo Žinić, uz kojega je bio i njegov zamjenik Roman Rosavec, je u ponedjeljak, 7. rujna 2020. godine, u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Petrinji poželio učenicima prvih razreda dobrodošlicu i sretan početak školske godine.

Župan je rekao da njegov posjet, uz tradicionalni pozdrav „prvašićima“ ove godine, u uvjetima borbe protiv pandemije ima i dodatnu svrhu: „Došli smo u ovu školu vidjeti na koji način će biti primjenjivane sve ove mjere.“ Osigurana je oprema da bi učenici i školsko osoblje bili sigurni, SMŽ je osigurala 40 000 maski za 10 800 učenika županijskih osnovnih i srednjih škola.

„Mi smo sve pripremili da naše škole, osnovne i srednje, imaju sve potrebne uvjete. Ovdje (u OŠ Dragutina Tadijanovića) će učenici pohađati nastavu u dva turnusa, kako bi ispoštovali sve epidemiološke mjere, dakle distance i mogućnost dezinficiranja prostora, kako bi svi bili sigurni.“

Županija je, zajedno s ravnateljima poduzela sve da nastava krene, župan je rekao kako online nastava nije ono pravo, te da ništa ne može zamijeniti izravni kontakt nastavnika i djece. Župan je iskazao nadu da će sve biti u najboljem redu: „Pogotovu u našoj županiji, jednoj od sigurnijih županija. Mi na dnevnoj bazi imamo dva, tri slučaja, tako da to nije alarmantno. Ali, ako se situacija bude pogoršavala, naravno da ćemo morati poduzimati drugačije mjere.“

Komentirajte