3 C
Sisak
Četvrtak, 18 travnja, 2024

Obilježena 29. godišnjica osnivanja 120. brigade ZNG – HV „Ban Toma Bakač“ Sisak

Datum:

Marketing

Brojne delegacije, uključujući i one Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, pridružili su se polaganju vijenaca i paljenju svijeća u povodu 29. obljetnice osnivanja 120. brigade ZNG – HV „Ban Toma Bakač“ Sisak. Obilježavanje je održano u organizaciji ratnih veterana pripadnika UHBDR-a 120. brigade.

U izaslanstvima su bili predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a molitvu su predvodili Alem ef. Crnkić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sisak i vlč. Ivan Grbešić, upravitelj župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku.

O ratnom putu 120. brigade „Ban Toma Bakač“ podsjetio je brigadni general Vlado Hodalj, ratni zapovjednik ove postrojbe: „Formiranje 120. brigade počelo 15. kolovoza 1991. godine, a njene prve postrojbe formirane su 1. rujna 1991. godine, odnosno zapovjedništvo, izvidnički vod, pješački bataljun, a od 2. rujna iste godine, pa sve do dolaska UNPROFOR-a u srpnju 1992. godine, brigada je stalno ili povremeni branila sve položaje u obrani grada Siska, od Vurota, Stare Drenčine, Rakova Polja, Mošćenice, Novog Sela, Komareva, sve do Pole. Tijekom rujna i listopada brigada je formirana i postepeno je rasla i tako smo krajem listopada 1991. godine imali brigadu s više od dvije tisuće branitelja. Pored obrane grada Siska u rujnu 1991. godine izveli smo i izvanredne akcije, odnosno pokušaj deblokade Hrvatske Kostajnice, zatim pomoć braniteljima Petrinje kod Vile Gavrilović i zaštita povlačenja stanovništva u Nebojanu. 15. listopada 1991. godine, na naš prijedlog, general Božo Budimir, zapovjednik Operativne grupe za Sisak i Baniju, donio je Zapovijed o formiranju obrane grada Siska, a to je bila nova obrana koja se temeljila na tadašnjoj situaciji na bojišnici. Za Zapovjedništvo obrane imenovao je Zapovjedništvo 120. brigade na čelu sa mnom, koje je izradilo plan obrane, obavilo koordinaciju i rukovodilo obranom grada Siska do srpnja 1992. godine. Kroz 120. brigadu je prošlo više od 2500 hrvatskih branitelja, a 27 hrvatskih branitelja ove brigade dalo je svoj život za domovinu. Najviše, njih devet na Vili Gavrilović, u obrani grada Petrinje. Brigada je rasformirana 1993. godine, a veći dio njenog sastava ušao je u sastav novoformirane 57. brigade HV-a, a zajedno s njom sudjelovali su u Vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“, uključujući i mene, kao koordinatora Glavnog stožera za Zborno područje Zagreb. Naravno, mi nismo bili sami niti za sebe preuzimamo svu slavu obrane Siska. Ovom prilikom, obilježavanja 29. obljetnice formiranja, zahvaljujem svim hrvatskim braniteljima 120. brigade i čestitam im dan njenog formiranja.“

Možda vas zanima...

Od listopada se uspješno provodi program „Caritas za djecu i obitelj“

Caritas Sisačke biskupije od listopada 2023. godine uspješno provodi...

U Sisku, kao i prije 4 godine, težak poraz SDP-a i Kristine Ikić Baniček

Gledajući rezultate izbora za Sabor, održane u nedjelju, 17....

Privremeni rezultati izbora u RH, 7. izbornoj i Sisku – HDZ 61, SDP 42 mandata

Prema privremenim rezultatima izbora HDZ je dobio najviše mandata,...

Novi obrazovno-sportski centar u Sisku

Župan Ivan Celjak danas je predstavio projekt Sisačko-moslavačke županije,...