Naslovnica Vijesti Kultura 55. Vinkovačke jeseni snimaju se i u Sisku ove srijede

55. Vinkovačke jeseni snimaju se i u Sisku ove srijede

Ovogodišnje 55. izdanje najznačajnije manifestacije izvornog hrvatskog folklora Vinkovačkih jeseni održat će se u malo drugačijem izdanju. Planirani događaji bit će prilagođeni epidemiološkoj situaciji.

„Neće ove godine našim ulicama proći preko 10.000 sudionika, niti će našim ulicama tijekom 10 dana manifestacije proći kao lani 120.000 posjetitelja. Upravo zbog veličine manifestacije i velikog interesa koju budi nažalost neće moći biti i održane na način na koji smo naviknuti. S obzirom kako ne možemo KUD – ove i čuvare naše tradicije dovesti u Vinkovce mi ove godine dolazimo
kod njih s jednim ciljem na kojem i počivaju naše Vinkovačke jeseni – čuvanje od zaborava naših običaja i njegovanje izvornog hrvatskog folklora“ najavio je predsjednik Organizacijskog odbora i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Pandemija nažalost ne dopušta da se u Vinkovcima kao svake godine okupi preko 10.000 sudionika, ljubitelja folklora i hrvatske kulture i baštine, no Vinkovačke jeseni ove godine biti će snimane u cijeloj Hrvatskoj , a sve kako bi se najbolji izvorni hrvatski folklor i ove godine ipak zabilježio i predstavio u najboljem svijetlu te u konačnici sačuvao od zaborava i prenio na iduće naraštaje.

Program 55. Vinkovačkih jeseni, tijekom kojeg će se se materijali za ovo sasvim drugačije izdanje manifestacije snimati u cijeloj Lijepoj našoj, najbolji hrvatski folklor dovest će osim u Vinkovce i u Dubrovnik, Split, Šibenik, Zadar, Otočac, Rijeku, Pazin, Karlovac, Zagreb, Gornja Stubica, Krapina, Varaždin, Čakovec, Koprivnicu, Sisak, Požegu, Slavonski brod i Đakovo.

02. rujna 2020.
u 9:00 sati Koprivnica, Zrinski trg, centar grada
KUD “Prigorje” Križevci
u 14:30 sati Sisak, Atrij sisačke tvrđave Stari grad
KUD “Moslavec” Voloder
KUD “Ivančice” Kutina

Tako će ove godine, iako drugačije i uz poštivanje svih mjera, Vinkovačke jeseni ipak pretvoriti cijelu Lijepu našu u veliku pozornicu izvornog hrvatskog folklora. Ipak će folklor, makar i za potrebe snimanja materijala, zaživjeti i zabljesnuti diljem Hrvatske od juga do istoka i na taj način ostvariti cilj ove manifestacije, a to je čuvanje od zaborava izvornog hrvatskog folklora i običaja koji u Vinkovcima neprekinuto traje već 55 godina.

Komentirajte