6 C
Sisak
Nedjelja, 28 studenoga, 2021

SDP i radnička fronta o otkazima u sisačkoj rafineriji

- Marketing-spot_imgspot_img

SDP je pozvao u srijedu Vladu i premijera Andreja Plenkovića da “prekine s predstavama” i radnicima Ine i građanima Siska, koji su ih većinski podržali na izborima, kažu pošteno kakvu su im sudbinu namijenili, te da kažu istinu i pošteno se obrate građanima i radnicima ove zemlje.

SDP se u priopćenju osvrće na presliku lista od 250 imena radnika sisačke Rafinerije nafte koji su uključeni u kolektivni višak.

“Bjelodanim, po tko zna koji puta, postaje činjenica da Vlada koju predvodi Andrej Plenković sa svim svojim ministrima ne samo da nema znanja i sposobnosti za tu svoju temeljnu misiju, već nema ni političku volju niti hrabrost da se svojim građanima na javan, transparentan i pošten način obrati i predoči stvarno stanje stvari”, ustvrdio je SDP.

SDP optužuje Vladu da “po tko zna koji put pribjegava zaplotnjačkom, kukavičkom obračunu” s radnicima ove zemlje, u ovom slučaju Ine, “preko svojih agenata u upravi”, u kojoj većinu imaju predstavnici MOL-a, koji još uvijek nemaju i vlasničku većinu.

“Iza tog mraka i tajnovitih operacija stoji velika laž, obmanjivanje o tobožnjem nastavku proizvodnje u Sisku, industrijskom centru, biorafineriji, zadržavanju svih radnika i novim radnim mjestima”, ustvrdio je SDP.

U priopćenju se dodaje kako istovremeno uz tu priču ide i “djelatno sitno potkupljivanje radnika tobože većim otpremninama, ucjena onih koji se u ovoj rundi ne nalaze na crnom popisu, predstavnika radnika, branitelja, a cijela mašinerija “stručnjaka” i “komunikatora” će dokazivati da je koronavirus kriv za njihove otkaze, jer “eto tako je i drugdje u svijetu – smanjuje se proizvodnja””.

SDP proziva HDZ da je u “kontinuitetu svih svojih vlada ‘prilično uspješno’ uništavao hrvatsku industriju ‘planski i sustavno’, još od početka 90-ih.

“To je bio koncept deindustrijalizacije”, navodi SDP, izdvajajući Inu i sisačku rafineriju kao “najeklatantniji primjer pogubnosti te politike s katastrofalnim posljedicama”.

Za Inu ističu da je bila najveća kompanija tadašnje Jugoslavije i ovoga dijela Europe, a “HDZ ju je ovih dana pretvorio u poduzeće za jeftini izvoz hrvatske nafte i skupi uvoz mađarskih naftnih derivata”.

Odluka da se hrvatska nafta iz Sisačke rafinerije, koja je i tehnološki i ljudski kapacitirana za preradu nafte, nafta s hrvatskih polja, pogura prema Mađarskoj govori o, tvrdi SDP, podmuklom, od javnosti skrivenom, vrlo mračnom poslu koji se već dvije godine pripremao, uz puni blagoslov Plenkovićeve Vlade, u koji je umiješana i druga nacionalna kompanija JANAF.

“Od Plenkovićeve Vlade tražimo da odmah i neodložno prekine s predstavama s konzultantima, božićnim press konferencijama, najavama otkupa Ine, obećanjima o milijardama koje će se uložiti u Inu, režiranim predstavama s tzv. Savjetom za Inu, Lazard bankom i procjeniteljima, kojima je plaćeno 70-ak milijuna naših kuna da procijene vrijednost Ine, itd.”, stoji u priopćenju.

SDP traži da Vlada građanima Siska, koji su ih većinski podržali na izborima, kažu pošteno kakvu su im sudbinu namijenili te istinu i pošteno obraćanje građanima i radnicima ove zemlje o tome što ih uistinu očekuje.

Na planirane otkaze za više od 200 radnika sisačke Rafinerije očitovala se i Radnička fronta.

“Od radnika rafinerije Sisak stigao nam je dokument koji je označen kao poslovna tajna, u kojem se nalaze imena ljudi koji će dobiti otkaz. Radnici upozoravaju da će s 1. listopadom krenuti masovni otkazi, skoro 250 otkaza, iako je premijer Plenković obećavao da se Rafinerija u Sisku neće zatvoriti te da će radnici ostati raditi u novom industrijskom centru i biorafineriji u Sisku.

Ministar Ćorić pak daje izjave o otkupu dionica Ine od MOL-a, dok su istovremeno hrvatski članovi Uprave Ine složili liste za otkaze – kako nas upozoravaju radnici!

Prema molbi radnika, uputit ćemo pismo ministru Ćoriću i premijeru Plenkoviću, sindikatima, članovima Nadzornog odbora i svima uključenima u slučaj te postaviti pitanje je li istina da se radnicima daju otkazi, te ako jest, zašto se na ovaj način gasi sisačka Rafinerija te bez kriterija daju otkazi njenim radnicima.

U pismu koje su nam uputili, radnici prozivaju predsjednika Vlade Republike Hrvatske i njegovu lažovsko-lopovsku stranku HDZ za gotovo 250 otkaza u „Rafineriji nekada nafte Sisak”. Kažu da nikada nisu vjerovali niti jednoj Vladi pa tako ni ovoj – da su se hrvatski članovi uprave Ine složili s ovim činom izdaje sisačkih radnika, interesa grada Siska i ove države.

Radnici se obraćaju saborskim zastupnicima iz svoje izborne jedinice pozivajući ih neka rade svoj posao, i to onaj za koji ih je društvena većina izabrala. Također su pozvali sve novinare da poprate ubijanje jednog grada – Siska, nekada jednog od najjačih industrijskih centara Hrvatske.

Također su se obratili i kolegama koji su se mogli pronaći ukoliko su na spisku za otkaz ili ukoliko ostaju raditi, te poručili da je jasno da su kriteriji za otkaz labavi. Zanima ih kojim su se kriterijima vodili upravitelji pogona, te da to možda objasne na sudu ako se netko od njih na taj način namjerava izboriti za poštivanje onoga što piše u Kolektivnom ugovoru. Također, radnici ne vjeruju da će itko ostati duže od par mjeseci nakon ovog prvog vala otkaza.

Upozoravaju da su ih voditelji pogona nazivali telefonski da bi ih se obavijestilo o otkazu bez objašnjenja i kriterija, te to smatraju pljuvanjem radnicima u lice i njihovom dugogodišnjem trudu u stvaranju Ine. Šutnja sindikata i braniteljskih udruga također govori puno. Radnici smatraju da mnogi od njih šute jer njihova imena nisu na spisku za otkaz.

Radnicima dajemo punu podršku, te ćemo u njihovoj borbi za radnička prava stati beskompromisno uz njih i sudjelovati u svakoj točki te borbe. Pozivamo i sve ostale radnike u Hrvatskoj da se solidariziraju s radnicima rafinerije Sisak!

Podržimo radnike Rafinerije Sisak!” – stoji u priopćenju Radničke fronte.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti