Naslovnica Vijesti Sisak Otkaze dobiva 250 radnika INA-e, velika većina iz sisačke Rafinerije!

Otkaze dobiva 250 radnika INA-e, velika većina iz sisačke Rafinerije!

Večernji list je u posjedu popisa s imenima 297 radnika INA-e koji su uključeni u kolektivni višak. Popis je poslan Radničkom vijeću.

Uvjerljivo najviše na popisu, piše Večernji, i to njih oko 250, je radnika sisačke rafinerije, što je oko polovice trenutačno zaposlenih radnika u sisačkom postrojenju.

Radnici s popisu rekli su kako su ih ovih dana zvali nadređeni u postrojenjima i poslovnim jedinicama te ih obavijestili da su na popisu radnika kojima će s 1. listopadom biti prekinut radni odnos te će završiti na Zavodu za zapošljavanje.

– Sve je išlo k tome. Situacija s COVID-om i cijenama nafte samo su dali alibi Upravi da riješi Rafineriju Sisak i ranije nego su mislili -rekao je jedan od radnika s popisa koji je istaknuo kako će radnicima biti ponuđene otpremnine no da je to mala utjeha za većinu njih.

Naime, prekid prerade nafte u Sisku i odobrenje hrvatske Vlade da se hrvatska nafta prevozi na preradu u Mađarsku učinila je suvišnim kompletnu preradu u Sisku, prije nego je Uprava INA-e odradila najavljene investicije na ovoj lokaciji.

Planirana biorafinerija, tvornica bitumena i solarna elektrana daleko su još od ikakve realizacije, a planirani logistički centar, prema nekim ranijim pokazateljima, imao bi tek nešto više od 100 radnika.

Naime, bez prerade nafte, koja je osnovna djelatnost rafinerije, sisački pogoni gube smisao, a preostali radnici ostaju trenutačno na logističkim poslovima i održavanju kompleksnih pogona iz sigurnosnih razloga.

Velika većina radnika iz prerade upućena je stoga početkom epidemije na čekanje do 1. lipnja, koje je zatim produženo do kraja godine, a prihodi radnika pali su tada na razinu minimalca.

Sada je velika većina njih na popisima viška kojima će radni odnos u INA-i prestati 1. listopada.

– To je sve očekivano. Svi potezi su išli k tome da se to dogodi, uz suglasnost većinskih sindikata u INA-i. Nažalost, posljedice će najviše osjetiti Sisak – rekao  je Predrag Sekulić, čelnik manjinskog sindikata Nova solidarnost u INA-i.

U INA-i su Večernjem listu u ponedjeljak popodne potvrdili kako su pokrenute „organizacijske promjene s obzirom na okolnosti poslovanja te se očekuje da će restrukturiranje obuhvatiti do maksimalno 250 zaposlenika„. A te su okolnosti, navode, kriza uzorkovana pandemijom koronavirusa zbog koje su pogođene sve naftne i plinske kompanije koje su stoga vlastite troškove i ulaganja prilagodile situaciji na tržištu. 

– Restrukturiranje se odnosi na organizacijske jedinice u kojima je, zbog promjene okolnosti poslovanja, smanjen opseg aktivnosti te je potreban manji broj izvršitelja. Točan broj bit će poznat nakon što se iscrpe sve ostale mogućnosti, poput potencijalnog razmještaja radnika na druga radna mjesta unutar INA Grupe. Radnici će imati pravo na otpremninu definiranu Kolektivnim ugovorom i braniteljskim sporazumom. Iznosi otpremnina u Ini značajno su viši od zakonom propisanih i od otpremnina koje isplaćuju druge vodeće kompanije u Republici Hrvatskoj – priopćili su iz INA-e dodavši kako će u Rafineriji nafte Sisak restrukturiranje obuhvatiti radnike koji su već dulje vrijeme oslobođeni od obaveze rada zbog smanjenih poslovnih aktivnosti.

– Također, planiramo otvoriti 40-tak novih radnih mjesta u Logistici na Ininoj lokaciji u Sisku, u okviru kojeg se očekuje interni razmještaj i zbrinjavanje dijela radnika obuhvaćenih budućim viškom. Više od 200 radnika koji ostaju raditi na lokaciji bit će zaduženo za provedbu aktivnosti industrijskog centra, konzervacije te raditi na pripremi budućih projekata – ističu iz INA-e.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/biznis/odlazi-250-ininih-radnika-najvise-ih-je-iz-sisacke-rafinerije-1426308 – www.vecernji.hr

Komentirajte