Naslovnica Vijesti Sisak POS stanovi gradit će se na Zelenom brijegu

POS stanovi gradit će se na Zelenom brijegu

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Siska koja je održana u petak, 21. kolovoza donesena je Odluka o uključivanju Grada Siska u Program izgradnje stanova po Programu društveno poticane stanogradnje (POS) kako bi se građanima omogućilo zadovoljavanje stambenih potreba kupnjom stanova po pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate ili davanja stanova u najam uz mogućnost otkupa.

Grad Sisak osigurat će građevinsko zemljište, uređenje komunalne infrastrukture i priključenje na komunalnu infrastrukturu, a struktura stanova planirat će se temeljem liste prvenstva nakon provedenog javnog poziva kojeg će raspisati Grad Sisak u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama. Bit će izgrađeno tridesetak stanova u Lonjskoj ulici na Zelenom brijegu, u neposrednoj blizini dječjeg vrtića Različak.

Podsjećamo, Grad Sisak uključio se u Program POS-a početkom ove godine kada je objavljen i javni poziv za iskaz interesa za kupnju stana. Anketa je pokazala kako postoji velika zainteresiranost za gradnju stanova POS-a. Interes su iskazale 94 osobe, a iz pribavljenih podataka vidljivo je da su interes, osim građana grada Siska, iskazale i osobe koje nemaju prijavljeno prebivalište na području grada Siska.

Pravo na kupnju stana imat će svi državljani Republike Hrvatske, a prvenstvo na kupnju stana imat će zaštićeni najmoprimci koji koriste stan u vlasništvu fizičkih osoba i građani koji prvi put stječu stan u vlasništvo za potrebe svog stanovanja. Podnositelj zahtjeva koji kupuju stan uz obročnu otplatu treba zadovoljiti i kriterije u pogledu kreditne sposobnosti.

-APN će odabrati izrađivače projektne dokumentacije te nakon toga i izvođača radova. Ono što sada znamo je da će prosječna godišnja kamatna stopa biti 1,3 posto, s rokom otplate do 30 godina s jednom godinom počeka i neće biti potrebni jamci. Smatram da su to zadovoljavajući uvjeti za mlade obitelji i za sve one koji žele riješiti svoje stambeno pitanje. Uspijemo li ove godine riješiti svu potrebnu papirologiju, sljedeće godine možemo početi s gradnjom – naglasila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Građani će sve detalje oko ovog projekta moći pratiti na službenoj web stranici Grada Siska.

Komentirajte